Ezek a legjobb országok a nyugdíjasok számára
2022.12.21

A világ népessége egyre öregebb. Az OECD előrejelzése szerint 2050-re a világ lakosságának 30%-a 65 éves vagy annál idősebb lesz. Míg egyes országok viszonylag felkészültek az idősek számának növekedésére, mások már most is érzik a nyomást, és küzdenek a gyorsan öregedő népességgel járó kihívásokkal. De mely országok vannak a legjobban felkészülve idős polgáraik támogatására? A 2022-es Natixis Global Retirement Index – amely tizedik alkalommal került összeállításra - több különböző tényező alapján bemutatja, melyek a legjobb országok a világon a nyugdíjasok számára.

Mitől lesz egy ország nyugdíjasbarát?

A Global Retirement Index (GRI) kvantitatív szemszögből vizsgálja a nyugdíjas éveket. Az éves jelentés 44 különböző országot vizsgál, és a nyugdíjbiztonságuk alapján rangsorolja őket. Az index 18 tényezőt vesz figyelembe, amelyeket négy átfogó kategóriába sorol:

  • Egészség: egészségügyi kiadások egy főre vetítve, várható élettartam és biztosítással nem fedezett egészségügyi kiadások.
  • Életminőség: boldogságszint, víz és higiénia, levegőminőség, egyéb környezeti tényezők és biodiverzitás/élőhely.
  • Anyagi jólét: egy főre jutó jövedelem, jövedelmi egyenlőség és foglalkoztatási szintek.
  • Pénzügyek nyugdíjas korban: államadósság, időskori függőségi ráta (időskorúak és a munkaképes korúak demográfiai aránya), kamatlábak, infláció, kormányzás, adóterhek és banki nem teljesítő hitelek.

E 18 alindex segítségével minden országra egy 0,01 és 1 közötti pontszámot határoznak meg, amelyet aztán százalékos értékre konvertálnak.

A 10 legjobb ország a nyugdíjasok számára – és régiónk

A 81%-os összpontszámmal Norvégia az első helyen áll, mint a leginkább nyugdíjbarát ország a listán.

Norvégia több okból is az idei rangsor élén áll. Először is a legmagasabb pontszámot érte el az egészségügy kategóriában, főként a magas várható átlagos élettartam miatt, amely 83 év, azaz 9 évvel hosszabb a világátlagnál. Norvégia kapta a legmagasabb pontszámot az összes ország közül a kormányzás kategóriában is, amelyet az országok korrupciós szintjének, politikai stabilitásának és kormányzati hatékonyságának értékelésével mérnek, és az egészségügy kategóriában hármas holtversenyben áll Japánnal és Luxemburggal.

A lista második helyezettje Svájc, 80%-os összpontszámmal. A környezeti tényezők tekintetében ez az ország kapta a legmagasabb pontszámot, és a nyugdíjas évek pénzügyei kategóriában is a legmagasabb pontszámot érte el.

Hazánk 48% összpontszámával a 32. a listán. A legmagasabb pontot az anyagi jólét alindexben értük el, 70%-kal a 12. helyen szerepelünk az alindex alapján képzett ranglistán. Ezzel szemben a nyugdíjas kori pénzügyek alindex vonatkozásában igen rosszul szerepelünk, Japán, Franciaország, Görögország és Törökországgal együtt immár harmadik éve az öt legalacsonyabb pontszámot elérő országok közé tartozunk.

Régiónkból a Cseh Köztársaságnak sikerült a legnagyobbat fejlődnie az elmúlt 10 évben. Idén újonnan bekerült a top 10-be, a 2012-es 22. helyről 2022-ben a 10. helyre emelkedett A nyugdíjas kori pénzügyek és az anyagi jólét alindexek a pozitív mozgás fő mozgatórugói: előbbi tekintetében a 32. helyről a 15. helyre, az anyagi jólét vonatkozásában a 15. helyről az 1. helyre kerültek a csehek.

Natixis 2022 Global Retirement Index