További növekedés várható a biztosítási piacon
2016.11.23
2016. november 21-én, immár hetedik alkalommal rendezte meg nemzetközi biztosítási konferenciáját a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az esemény kiemelt témája idén a környezettudatosság, a fenntartható fejlõdés, illetve a klímaváltozás biztosítási piacokra gyakorolt hatása volt.

A konferenciát Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelõs államtitkára nyitotta meg. „A mai felgyorsult világban kiemelten fontos szerepet kap a folyamatos információcsere, s egyebek mellett ezért is hiánypótló a MABISZ évrõl évre megrendezésre kerülõ konferenciája” - hangsúlyozta. Az államtitkár asszony kiemelte, hogy a kormány elmúlt években tett gazdaságpolitikai lépéseinek köszönhetõen az ország növekedése 2013 óta folyamatos, a következõ években várhatóan 3 százalék körül alakul a GDP bõvülése.

A 2008-as gazdasági válság súlyos hatással volt az egész gazdaságra, s azon belül a biztosítási szektort is súlyosan érintette – emlékeztetett rá Hornung Ágnes. Ugyanakkor üdvözlendõ az az eredmény, ami ma már mind a bevételekben, mind a szerzõdések számának növekedésében látható a szektorban. A kormány kiemelt feladatának tartja az öngondoskodás növelését a lakosság körében, mivel így nõ a háztartások megtakarítása, másrészrõl pedig a megnövekedett vásárlóerõ tovább fokozhatja a gazdaság növekedését – tette hozzá az államtitkár.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, a Monetáris Tanács tagja elõadásában emlékeztetett rá, hogy 2013-tól kezdõdõen jelentõs paradigmaváltás következett be a felügyeleti rendszerben, s ennek pozitív hatásai már láthatóak.

A 2017. január elején életbe lépõ Szolvencia II-es szabályozással kapcsolatban az alelnök hangsúlyozta: a magyar biztosítók ezzel kapcsolatos elõzetes adatszolgáltatása 100 százalékos, és jelentõs validációs hiba nélkül zajlott, amellyel kiemelkedõ helyen szerepel az európai országok között. Az alelnök elismerõen nyilatkozott azokról a közös erõfeszítésekrõl, amelyeket a szektor, a felügyelõ szerv egyetértésével és támogatásával a biztosítások minél szélesebb körû megismertetése érdekében kifejt.

Az MNB alelnöke egy új úgynevezett „fair védrendszer” tervezett bevezetésérõl is beszámolt a konferencia résztvevõinek. A védjegyet azok a pénzügyi és biztosítási szolgáltatók szerezhetik meg, akik vállalják a MNB által összeállított szempontrendszer betartását.

Pandurics Anett, a MABISZ elnöke elõadásában elmondta: a szektor díjbevétele 2016 elsõ félévében 5,4 százalékkal, 478 milliárd forintra növekedett. „Az elmúlt három év növekedési trendje várhatóan az idei év végén sem szakad meg, ami nagyon jó hír a szektor számára” – tette hozzá az elnök. 2016 elsõ félévében mind az élet, mind a nem-életbiztosítási üzletág növekedni tudott, az életbiztosítási piac bõvülésében a nyugdíjbiztosítások játszották a fõszerepet, a nem-életbiztosítási üzletág bõvülését pedig döntõen a gépjármû-biztosítások, azon belül is a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) segítették.

Pandurics Anett elõadásában a klímaváltozással, a környezeti hatásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedekben olyan komoly változások következtek be az idõjárást illetõen, amelyek már most is jelentõs hatással vannak a biztosítási szektorra. A biztosítóknak ezeket a változásokat kiemelten szem elõtt kell tartaniuk a termékek kidolgozásakor. A környezeti változások, a kárstatisztikák módosulása különösen a mezõgazdasági, a lakás-, valamint a szakmai felelõsségbiztosítások körét érinti, de a teljes szektort, s tágabb értelemben az egész életünket befolyásolni fogja.