Mérsékelt növekedés a szlovák biztosítási piacon
2014.05.12
2013 a stabilitás éve volt a szlovák biztosítási piacon, ahol lényeglégen nem történt jelentõs változás. Az üzleti volumen lassú ütemben, de tovább nõtt, ami éves szinten 2,7%-kal magasabb, 2,17 milliárd eurós bruttó díjbevételt jelentett.

A két fõ szegmens közül az életbiztosítási egyértelmûen jobban teljesített: az évet 5,9%-os díjbevétel növekedéssel zárta. Ezzel szemben nem-életbiztosítási szegmensen belül szinte az összes fõbb üzletág enyhe csökkenést szenvedett el.

A Szlovák Biztosítók Szövetsége (Slaspo) szerint sem minõségi, sem mennyiségi változások nem történtek tavaly a biztosítási piacon. A hagyományos életbiztosítások nõttek, míg a unit-linked biztosítások stagnáltak. A visszaváltások száma csökkent, azonban értéküket tekintve növekedés volt megfigyelhetõ – közölte a Slaspo az Xprimm magazinnak.

A nem-élet üzletág 3,4%-kal zsugorodott, mert bár az autóregisztrációk száma nõtt, azonban a tarifák csökkentek. Ennek eredményeként a szegmens összesített kárhányada 5 százalékponttal, 85,4%-ra emelkedett. A vagyonbiztosítási üzletágban a bruttó díjbevételek 1%-kal nõttek tavaly.

A szlovák biztosítási piac vezetõ szereplõje az Allianz Slovenska Poistovna, 26,3%-os piaci részesedéssel és 572 millió eurós díjbevétellel. Õt követi a Vienna Insurance Group leányvállalata, a Kooperativa 23,45%-os részesedéssel és 509 millió eurós díjbevétellel. A harmadik legnagyobb szereplõ a Generali Poistovna, 8%-os részesedéssel és 174 millió euró díjbevétellel.

Az életbiztosítási piac vezetõ szereplõi a Kooperativa, az Allianz Slovenska, a Metlife Amslico, melyek együttes részesedése nagyjából 50%. A nem-életbiztosítási piacon az Allianz Slovenska, a Kooperativa és a Generali együttesen 71,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek 2013 végén.