Ami a szabályoknak megfelelõ, nem biztos, hogy üzletileg is megfelelõ
2011.10.20
Az Aon Benfield egy olyan optimalizációs folyamatot fejlesztett ki, amely az eszközök és források kockázatértékeléséhez egységes stratégiát szolgáltat, melynek segítségével a biztosítók hatékonyabban menedzselhetik kockázataikat a Szolvencia II keretében.

A viszontbiztosítási és brókeri feladatokat ellátó társaság jelentésében iparági adatok segítségével, egy hipotetikus biztosítótársaságon – „\"Multi-line” – illusztrálta, hogy miként mûködik a stratégia.

Az Aon Benfield biztosítási és vagyonkezelési stratégia optimalizálási folyamata három részbõl áll: a cég általános kockázatvállalási hajlandóságának, tõkecéljainak és a részvényesi értéket befolyásoló tényezõk megfogalmazásából, a biztosítási kockázatok optimális elosztásának meghatározásából, valamint a fennmaradó kockázatok alapján történõ optimális befektetési stratégiák kifejlesztésébõl.

A társaság szerint a Szolvencia II standard formulája alapján hatékonynak tekintett tõkeallokáció gazdasági szempontból egyáltalán nem biztos, hogy optimális tõkeallokációt eredményez.

Ennek az az oka, hogy a standard modell a tõkét adott volatilitás, valamint a katasztrófákkal össze nem függõ biztosítási kockázatokkal való korreláció, továbbá meghatározott természeti és ember által okozott katasztrófák alapján értékeli. Ezek az elõre meghatározott tényezõk nem a gazdaságilag legjobb becsléseken alapulnak, és sok esetben konzervatívak – állítja a jelentés.

Az Aon Benfield stratégiájának célja az, hogy olyan biztosítás kockázati portfoliót állítson össze, amely gazdasági és tõke szempontból is ideálisnak tekinthetõ, vagyis a gazdaságilag és tõkemegfelelés szempontjából is hatékonynak tekinthetõ portfoliók metszéspontján helyezkednek el.

Egy ilyen portfolió biztosítja az egységnyi kockázatra, illetve tõkére vetített legnagyobb hasznot az összes lehetséges kockázati portfolió közül, a meghatározott korlátok figyelembevétele mellett – állítja a cég.