Célegyenesben az idei kgfb-kampány
2016.11.28
Már csak néhány napja maradt az érintett – a MABISZ adatai szerint 1,7 milliónyi – gépjármû-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelezõ biztosítását, vagy sem: a felmondásoknak csütörtök éjfélig kell eljutniuk a biztosítókhoz. A Netrisk.hu statisztikái szerint tavalyhoz képest 14 százalékkal, 13 500 forintról 15 400 forintra emelkedett az új szerzõdések átlagdíja, miközben a váltás mellett döntõ autósok átlagosan 6 000 forinttal fognak kevesebbet fizetni az eddigi biztosítójuk által megajánlott díjhoz képest.

A legnagyobb online biztosításközvetítõ portál adatai azt mutatják, hogy az új ügyfelekért folytatott év végi versenyben a K&H mondhatja majd magáénak a legtöbb új szerzõdõt. Immár az is biztossá vált, hogy az Union kerül a második helyre, a harmadik legnépszerûbb biztosító pedig a Groupama lesz. A biztosítást váltók 67 százaléka e három szereplõ valamelyikével kötötte meg új szerzõdését.

Az új szerzõdõk megtakarításának mértéke igen széles sávban mozog: miközben az érintettek 37 százaléka éves szinten több mint 5 000 forintot spórolt a váltással, 26 százaléknyian kevesebb mint 500 forint megtakarítást értek el. A váltók közül sokan nem az így megtakarítható összeg miatt váltottak, hanem az MKB biztosító kivonulása miatt voltak kénytelenek lépni. (Az MKB-tól eljövõ ügyfelek egyébként átlagosan 5 százalék alatti mértékû díjnövekedéssel szembesültek az eddig fizetett díjukhoz képest.)



Még három nap van a döntésre

„Az év végi évfordulós szerzõdések felmondásának legkésõbb december elsején éjfélig igazoltan be kell érkezniük a biztosítókhoz – figyelmeztet Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Emiatt az összehasonlító portálok zöme csütörtökön már csak korlátozásokkal fogad be felmondási megbízást. A Netrisk.hu minden olyan megbízást teljesít, amely csütörtökön 14 óráig beérkezik, feltéve, hogy az adott szerzõdésre van érvényes alkuszi megbízás is.”

Az év végi évfordulós ügyfelek esetében a december 1-i határidõ ugyanakkor csak a jelenlegi szerzõdés felmondására vonatkozik: új szerzõdés megkötésére egészen december 31-én éjfélig van lehetõségük. Ez jó hír az MKB érintett ügyfeleinek, akiknek a januári évfordulós szerzõdéseit az elmúlt hetekben mondta fel a kgfb-piacról kivonuló biztosító. A Netrisk.hu adatai ugyanis azt mutatják, hogy a mai napig csupán az érintettek 60 százaléka gondoskodott új biztosításról. December végéig mindnyájuknak lépniük kell, ellenkezõ esetben január elsejétõl kötelezõ biztosítás nélkül maradhatnak: így a fedezetlen idõszakra vonatkozóan komoly pótdíjra számíthatnak, ha pedig balesetet is okoznak, komoly kártérítési kötelezettség is sújthatja õket.