Világszínvonalú oktatási program Magyarországon
2016.11.29
A Pénziránytû Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. együttmûködésével megvalósuló BankVelem Program megtisztelõ díjat kapott a 125 országban jelen lévõ, a fiatalok pénzügyi ismeretterjesztésével foglalkozó Child & Youth Finance International szervezettõl. A nemzetközi szakemberekbõl álló zsûri a BankVelem pénzügyi oktatási programot szoros versenyben, több mint ötszáz pályázó közül sorolta a legjobb hat közé, egyedüli európaiként. A stockholmi városházán rendezett ünnepélyes díjátadón külön kiemelték, hogy a program az egész országra kiterjedõ hálózatként mûködik.

A díjátadóról
Idén ötszáz jelentkezõ közül hat kategóriában 54 pályázat került a döntõbe. A Civil Society Achievement Award kategória döntõjébe a BankVelem Programmal együtt mindössze hat kezdeményezés került. A díjátadó ünnepséget november 28-án Stockholmban a Városházán tartották. A legjobb európai pénzügyi oktatási program díjat Hergár Eszter, a Pénziránytû Alapítvány kuratóriumának elnöke vette át.

A díjra jelölt BankVelem program az Magyar Nemzeti Bank által támogatott Pénziránytû Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. közös pénzügyi oktató és ismeretterjesztõ projektje, amely általános iskolások számára kínál komplex, gyakorlatias tanítási eszközt. A program ötvözi a környezetvédelmi és a pénzügyi szemléletformálást, játékos környezetben fejleszti a diákok pénzügyi ismereteit, valamint hozzájárul az online bankolás legfontosabb lépéseinek elsajátításához.

A díjat, a ma már 125 országban 36 millió gyermeket és fiatalt elérõ, pénzügyi ismeretterjesztéssel foglalkozó nemzetközi szervezet, a Child & Youth Finance International alapította 2012-ben. A Global Inclusion Awards nemzetközi díj azokat a szervezeteket ismeri el, amelyek nevéhez fontos innovációk fûzõdnek a pénzügyi oktatás területén. A jelentkezõk idén hat különbözõ kategóriában pályázhattak, ezek közül a Pénziránytû Alapítvány a „Civil Society Achievement Award” kategóriában nevezett a PontVelem Nonprofit Kft. és az Alapítvány együttmûködésében megvalósuló BankVelem Programmal.

A BankVelem programról
A program három fõ pilléren nyugszik. 

A Program központi elemeként mûködõ virtuális PontBankban a diákok saját egyéni folyószámláikon gazdálkodhatnak, online banki mûveleteket végezhetnek, utalhatnak, vásárolhatnak, leköthetik pontjaikat, vagy akár jótékony célra is felajánlhatják azokat. A tranzakcióikról idén már SMS-értesítést is kapnak, éppúgy, mint a felnõttek világában. Több ezer diák közel 30 ezer banki tranzakciót hajtott végre az elmúlt tanév során a szelektív hulladékgyûjtéssel szerzett pontjaival

Legújabb elemként, az OkosPont bevezetésével 2016 õszétõl mindenki számára elérhetõvé vált a PontBank használata. OkosPontot ugyanis pénzügyi ismeretekkel lehet szerezni: kvízekkel, a PontBank tudatos használatával (SMS Bankár), valamint a 12 fordulós tudáspróbán, az Okos Pont Bajnokságon.

A BankVelem Utazó Iskola Program tavaly mintegy 30 ezer diákot ért el. A program keretében egy képzett oktatócsapat bejárta szinte az egész országot; 101 iskolában tartottak tanórákat mindennapi pénzügyek témában. Ebben tanévben várhatóan ismét 100 iskolába jut el a program.

A BankVelem Program keretében meghirdetett pénzügyi tudásversenyek, pályázatok, vetélkedõk és nyári táborok is hatalmas érdeklõdés mellett zajlanak. A BankVelem Osztálykirándulás Tervezõ Pályázat jóvoltából például a nyertes osztályok megvalósíthatják álmaik kirándulását, és a pályázat összeállítása során gyakorolhatják a pénzügyi tervezést is.

A komplex, fenntarthatóságra nevelõ program abban is egyedülálló, hogy céljai között a környezetvédelmi és a pénzügyi szemléletformálás mellett a diákok karitatív tevékenységének ösztönzése is szerepel.

A 2014/15-ös tanévtõl kezdve sikerrel mûködõ BankVelem Programban bármely magyarországi általános iskola és diák részt vehet. A programhoz bármikor ingyenesen lehet csatlakozni.