Európa-szerte újra kell értékelni a villámcsapások kockázatát
2022.12.13

Egy új tudományos kutatás kimutatta, hogy az éghajlatváltozás áríthatja a villámlási mintázatot Európa-szerte, ami megváltoztatja az erdőtüzek kockázatait is.

A Newcastle-i Egyetem legújabb kutatása az időjárási minták változására utal, amely gyakoribb és nagyobb energiájú viharokat hozhat, ugyanakkor helyenként kevesebb villámlást, főként a viharfelhőkben lévő kevesebb fagyott részecskék miatt, a felmelegedés nyomán. A kutatók szerint több villámlásra lehet számítani nagy magasságokban - többek között az Alpok felett, miközben csökkent a villámlás az alacsonyabban fekvő területeken, főként Közép-Európában és a tenger felett.

A kutatók megállapították, hogy a hegyek fölött és Észak-Európában a gyakoribb villámcsapások több erdőtüzet okozhatnak a magasabban fekvő erdőkben, Közép-Európa lakottabb területein viszonylag kevesebb villámcsapással fogunk találkozni.

A kutatók szerint ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy Európa-szerte újra kell értékelni az erdőtüzekre, az ingatlanokra és az emberi életre leselkedő villámcsapások kockázatát. „További elemzésekre van szükség a villámok növekedésének az energia- és egyéb kritikus infrastrukturális rendszerekre gyakorolt lehetséges hatásairól, hogy az alkalmazkodási tervezéshez helyi és ágazati szinten is releváns szakpolitikák és intézkedések születhessenek." – közölte tanulmány egyik szerzője.