Felügyelethez fordultak a biztosítók
2011.10.21
Bajban vannak a biztosítók: a baleseti adó bevezetése rekordszámú fogyasztói panaszt okozhat. Az új adófajtát is tartalmazó törvénycsomagot ugyanis csak a kötelezõ díjak kihirdetése után fogadhatja el a parlament, így miközben az autósok azt hihetik, spórolnak a kötelezõjükön, a januártól hatályos adó miatt többet fizetnek jövõre. A biztosítók a PSZÁF-hoz fordultak iránymutatásért.

Különbözõképpen vélekednek a biztosítók arról, hogyan kellene tájékoztatni a novemberben biztosítót váltó ügyfeleket a várható Baleseti Adóról, abban azonban egyetértenek, hogy a jövõ héten meghirdetésre kerülõ díjaikba nem teszik bele a 30 százalékos díjemelkedést hozó adót - írja a Biztosítás.hu.

Nem valószínû ugyan, hogy a kormány a tervezett új adót elengedve lemondana a bevezetésétõl várt 27 milliárd forintról, de ameddig a törvény nincs kihirdetve, a jogkövetõ biztosítók nem tehetnek másként, mint adó nélkül hirdetnek díjat.

A Biztosítás.hu szerint ezzel az a probléma, hogy ha az autósok, akik a kampányban az adó - és fõleg megfelelõen korrekt tájékoztatás - nélkül kalkulálva elkönyvelik az esetleges megtakarításukat, majd januárban díjemelkedést tapasztalva 30 százalékkal többet kell fizessenek, fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el a biztosítók, az alkuszok és a PSZÁF ügyfélszolgálatai felé.

Mivel a januártól hatályos új adó 30 százalékos díjemelõ hatását a biztosítók esetleges 5-10 százalékos kampánykedvezményei semmiképp sem tudják majd kiegyenlíteni, a díjak jelentõs mértékû emelkedése már biztosra vehetõ. Az autósok korrekt és egységes tájékoztatás esetén azonban, a díjak emelkedése mellett is megfontolt döntést hozhatnának.

Megfelelõ tájékoztatással elkerülhetõek lennének a fogyasztói panaszok és a kötelezõ díjemelkedést kompenzálni igyekvõ gépjármû tulajdonosok figyelme, a lakás és a CASCO biztosításokon elérhetõ megtakarítások felé fordulna.