A magán egészségbiztosítás, mint új adómentes juttatás a jövõ sztárja
2016.12.01
Jövõre várhatóan minden eddiginél elterjedtebb lesz a cégek körében a magán egészségbiztosítás, mint adómentes béren kívüli juttatás egy jogszabályi változás miatt, emellett a társadalombiztosítási ellátással elégedetlenek egyre többen választhatják majd a magán egészségügyi szolgáltatásokat. Már most is közel 1,5 millió cafeteriában részesülõ munkavállaló van, és ha a munkaadók még több lehetõséget látnak ebben a juttatásban, akkor az a piacon robbanásszerû növekedést hozhat a szakértõk szerint.

2017-tõl megváltoznak a béren kívüli juttatások szabályai (2016. évi LXVI. törvény), a 2015-ben mintegy 350 milliárd forintot kitevõ cafeteria juttatások eloszlása emiatt jelentõsen megváltozhat; a cégek jövõ év elejétõl adómentes juttatásként vásárolhatnak csoportos vállalati egészségbiztosítási csomagokat.

Emellett a GKI Egészségkutató Intézet felmérése szerint az elmúlt évtizedben 30 százalékról 37 százalékra (több mint 700 milliárd forintra) nõtt a magánfinanszírozás aránya az egészségügyi rendszer forrásaiban.

„A növekedés elsõdleges oka, hogy az elmúlt években egyre többen választották a magán egészségügyi szolgáltatásokat a társadalombiztosítási ellátás színvonalának rohamos csökkenése miatt. Az egészségbiztosítási terület és a biztosítási szolgáltatások hátterét létrehozó magán egészségügyi intézmények térnyerése és fejlõdése már egy ideje megfigyelhetõ. A különbözõ (MABISZ, portfolio.hu) konferenciákon a közelmúltban egyértelmûen vezetõ témává vált a magán egészségbiztosítás, mint a legdinamikusabban fejlõdõ és fejleszthetõ ágazat” – mondta Bartha Zoltán, a Biztosítárs Magazin alapító fõszerkesztõje, az Egészségbiztosítási Almanach könyv szerzõje.

A betegség megelõzés, az egészségmegõrzés, a fittség korunk egyik legfontosabb feladata, így jó választás és hosszútávon kifizetõdõ lehet a cégek körében a magán egészségbiztosítás szolgáltatása. A kiadvány azt is megmutatja, hogy milyen adózási kedvezmények állnak a cégek rendelkezésére, milyen biztosítók, szolgáltatások érhetõek el a piacon, melyek a legelõnyösebb konstrukciók számukra. A cégvezetõknek olyan átfogó képet nyújt a kiadvány, ami alapján dönteni tudnak, hogy melyik egészségbiztosítási program a legmegfelelõbb számukra. Ma a legnépszerûbb szolgáltatás a szülészeti- és fogászati magánrendelés.

A Keszthelyi Média által kiadott, novemberben megjelent Egészségbiztosítási Almanach nem csak a cégvezetõk kézikönyve, hiszen a magánemberek számára is elsõként foglalja össze és teszi közérthetõvé a magyar magán egészségbiztosítási lehetõségeket. Rangsorolja a piaci szereplõket, a 30 legnagyobb árbevételû magán egészségszolgáltatót, bemutatja az egészségbiztosítási konstrukciókat kínáló biztosítókat, az elérhetõ valamint a legkeresettebb magán szolgáltatásokat. Több szemszögbõl is körbejárja a munkaadó által köthetõ magán egészségbiztosítási lehetõségeket, ezáltal több alternatívát nyújt a vállalatoknak a béren kívüli juttatások kiválasztásához.