Figyelni kell a karácsonyi hiteleknél!
2016.12.06
Az ünnepi idõszakban is érdemes körültekintõen dönteni pénzügyeinkrõl. Az ilyenkor népszerû „gyorskölcsönökhöz” kínált kényelmi szolgáltatások például jelentõs többletköltséggel járhatnak. Az át nem gondolt hitelfelvételtõl 14 napon belül díjmentesen és indoklás nélküli el lehet állni. Jó tudni, hogy a mûszaki termékekhez vásárolható kiterjesztett garancia jellemzõen egy speciális biztosítási szerzõdést takar - hívja fel a figyelmet közleményében az Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A karácsonyi idõszakban sokan igényelnek kis összegû fogyasztási hitelt (pl. áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya) az ünnepi költségek fedezésére. Alapvetõ fontosságú, hogy a fogyasztók a szerzõdés aláírása elõtt körültekintõen tájékozódjanak a hitelek jellemzõirõl és feltételeirõl.

Érdemes megfontolni, hogy tényleg szükség van-e a hitelfelvételre (vagy a beszerzések pl. családi kölcsönbõl is megoldhatók), s ha igen, melyik hitelfajta a legkedvezõbb. A fogyasztási hitelek törlesztése évekig is elnyúlhat, a nem teljesítés pedig akár vagyontárgyak elvesztéséhez is vezethet. Át nem gondolt, erõn felüli hitelbõl történõ vásárlás után is jogszabályi lehetõség van arra, hogy – ha a hitel folyósítása még nem történt meg – az ügyfél a szerzõdéskötés utáni 14 napon belül indoklás nélkül elálljon a hitelszerzõdéstõl. Az elállás a hitelhez kapcsolódó pl. biztosítási, vagy egyéb szolgáltatásra vonatkozó szerzõdést is felbontja. Amennyiben a hitelösszeget folyósították, a hitelszerzõdés 14 napon belül díjmentesen felmondható, ilyen esetben ugyanakkor a hitel összege legkésõbb 30 napon belül, az adott idõszakra megállapított idõarányos hitelkamattal együtt fizetendõ vissza. A hitelszerzõdéstõl való elállás (felmondás) a megvásárolt termékre megkötött szerzõdést nem érinti, ez utóbbival összefüggésben az egyéb, nem pénzügyi jellegû jogszabályok alapján fennálló elállási (felmondási) jog gyakorolható.

A fogyasztási hitelek egy évre vetített, tõkén felül fizetendõ kamatát, egyéb költségeit a teljes hiteldíj mutató (THM) tartalmazza. Egyes – gyakran magas – nem szerzõdésszerû teljesítéshez kötõdõ költségek (pl. késedelmi kamat, futamidõ-hosszabbítás /prolongáció/ díja) értelemszerûen nem részei a THM-nek. Célszerû átgondolni, hogy biztosan fizethetõk-e majd határidõben a törlesztõrészletek. Késedelem esetén ugyanis a szerzõdéses kamatnál jellemzõen lényegesen magasabb késedelmi kamatot is ki kell majd fizetni, ami további nehézséget okozhat. 

A „gyorskölcsönökhöz” gyakran választható olyan kényelmi szolgáltatás, amely például a szerzõdéskötés és a törlesztés teljes körû otthoni ügyintézését teszi lehetõvé, ám ennek díját szintén nem számítják bele a THM-be, miközben az a visszafizetendõ összeget akár meg is duplázhatja. A szerzõdés megkötése elõtt ezért nagyon fontos a THM-en kívüli költségek mértékérõl, összegérõl is alaposan tájékozódni.

A kamatok, törlesztõrészletek, egyéb díjak – különösen heti törlesztés esetén – önmagukban nem feltétlenül nagy összegek, azonban összeadódva már jelentõs többletköltséget jelenthetnek a háztartásoknak. Az ünnepek miatti hitelfelvétel alapos megfontolást igényel; ne egy át nem gondolt adósság kerüljön az ünnepen a fa alá.

A kereskedõk nagyobb értékû, új mûszaki és elektronikai készülékek vásárlásánál gyakran kínálnak a termék mellé (a kötelezõ szavatosság és jótállás körét és idejét kibõvítõ) úgynevezett kiterjesztett garanciabiztosítást vagy termékbiztosítást. Érdemes tudni, hogy mindkét szolgáltatás mögött jellemzõen egy speciális biztosítási konstrukció áll, melyet a kereskedõ kizárólag a biztosító társaság – jegybanki nyilvántartásban szereplõ – ügynökeként nyújthat a vásárlóknak. 

Egyre jellemzõbb ugyanakkor az is, hogy az ilyen típusú biztosítást – csoportos biztosítási konstrukció keretében – maga a kereskedõ köti meg a biztosítóval, és ehhez csatlakozik biztosítottként a terméket megvásárló fogyasztó. A biztosítási díjat ilyen esetben közvetlenül a kereskedõ részére kell megfizetni.

A kiterjesztett garanciabiztosításnál a biztosító (szerzõdéstõl függõen általában 1-4 évig) a gyári hibából eredõ károkat téríti meg, míg a termékbiztosítás az elõre nem látható külsõ fizikai események (pl. tûzeset, vihar) miatti meghibásodásra (pl. törés, sérülés) nyújt fedezetet. A biztosítási szerzõdéseken (vagy a felek megegyezésén) alapuló „garancia”, valamint a jogszabály által elõírt kötelezõ jótállás és szavatosság feltételei akár jelentõsen eltérhetnek egymástól. A biztosítási szerzõdések jellemzõen tartalmaznak olyan eseteket (mentesülés, kizárt kockázat), amelyeknél a biztosító nem vállalja a szolgáltatás nyújtását, továbbá fedezeti limiteket és önrész vállalását is rögzíthetnek. A biztosítók emellett az ügyfelektõl szigorú kárenyhítési és kármegelõzési kötelezettséget is elvárhatnak. 

A biztosítási szerzõdés megkötését megelõzõen ragaszkodni kell ahhoz, hogy a biztosítással összefüggésben minden felmerülõ kérdésre kimerítõ választ kapjon a vásárló. Különösen arra, hogy mely eseményekre terjed ki, és melyekre nem terjed ki a biztosítás, illetve milyen szabályok vonatkoznak az önrészre. Fontos információ továbbá, hogy csoportos biztosításhoz való csatlakozással, vagy közvetlenül a biztosítóval történõ szerzõdéskötéssel jön-e létre a biztosítási védelem. A szóbeli tájékoztatás mellett ragaszkodni kell írásos tájékoztató anyag átadásához is.

Az MNB a „Tudatos ünnepek” kommunikációs kampánnyal a fogyasztók felelõs és körültekintõ hitelfelvételét támogatja az év végén is. Ennek keretében a jegybank „Karácsonyi pénzügyeink” címmel önálló oldalt hozott létre fogyasztóvédelmi honlapján, továbbá Pénzügyi Navigátor Füzetet jelentetett meg a várható kiadások felelõs megtervezésérõl, és a fogyasztási hitelek kockázatairól. Az MNB Facebook oldalán is tájékoztatja az olvasókat a témával kapcsolatos fõbb tudnivalókról, Háztartási költségvetés-kalkulátorával, valamint Hitel- és lízingválasztó applikációjával pedig segít a kiadások megtervezésében, valamint a piacon elérhetõ fogyasztási hitelek összehasonlításában.