Lakástûz: A legkisebb kárt is jegyzõkönyveztetni kell a tûzoltósággal
2016.12.07
A legkisebb tûzkárt is jegyzõkönyveztetni kell a tûzoltósággal, különben a biztosítói kárkifizetést kockáztatják a károsultak, hívja fel a figyelmet az Agenta biztosításközvetítõ vállalat. Az évi hatezernél is több magyar tûzesetbõl 800-1000 káresemény általában decemberben történik: a lakástüzek számának megugrását leginkább az õrizetlenül hagyott gyertyák, illetve a nem megfelelõ minõségû karácsonyfaizzók okozzák, azaz a lakosság még mindig nem elég elõvigyázatos.

Míg egy betörés után alapértelmezett, hogy tájékoztatjuk a rendvédelmi hatóságokat, addig ez tûzkárok után nem mindenki számára nyilvánvaló. Pedig nagyon fontos, hogy minden esetben, még a legkisebb tûz elõfordulásakor is értesíteni kell a tûzoltóságot, mert ennek elmaradása a kártérítési igény elutasítását vonhatja maga után a biztosítók részérõl, mutat rá Kõrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló Agenta Consulting Kft. ügyvezetõ igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A karácsonyi-újévi idõszakban évente átlagosan duplájára emelkedik a lakástüzek száma, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben 6512 regisztrált lakástûz volt Magyarországon. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az esetek nagy részében az átlagos kárkifizetés a magyarországi átlagfizetésnél magasabb; kb. 320 ezer forint, de a károk mértéke akár milliós nagyságrendû is lehet, így mindenképp javasolt a megfelelõ lakásbiztosítás megkötése. Bár évrõl évre csökken a karácsonyi lakástüzek száma, mégsem lehet elégszer felhívni a lakosság figyelmét az elõvigyázatosságra, valamint a tûzoltóság haladéktalan értesítésére.

Az otthon keletkezõ, elõre nem látható károk ellen a kellõ odafigyelés mellett a lakásbiztosítás nyújthat átfogó védelmet. A minden évben az ünnepek elõtt elhangzó figyelmeztetések ellenére a lakosság nagy része még a legelemibb biztonsági elõírásokat sem tartja be, ezért ugrásszerûen megszaporodnak a sokszor súlyos anyagi károkkal járó káresemények, melyek akár emberéletet is követelhetnek. Bár ma már a biztosítások nagy része alapkockázatként magában foglalja a tûz- és egyéb elemi károkat is, azonban szerzõdéskötéskor minden esetben ellenõrizzük, hogy lakásbiztosításunkban a tûzkár fedezet is megtalálható-e.

„Érdekesség, hogy leginkább családi házak esetében, az emberekben a betöréses lopástól való félelem miatt az a hit alakult ki, hogy az ajtókat és ablakokat ráccsal kell felszerelni, holott egy nagyobb kiterjedésû tûz esetén, a rácsok az elsõdleges menekülési útvonalakat zárhatják el. Épp ezért a rossz információk alapján megkötött lakásbiztosítások elkerülése érdekében, minden esetben ajánlott biztosítási szakember segítségét igénybe venni” – magyarázta Kõrösi Zoltán.