Európai biztosítók top listája: alul nagy a mozgás
2022.12.16

Az AM Best legfrissebb adatai szerint a német Allianz továbbra is tartja pozícióját a legnagyobb európai nem-életbiztosítóként a 2021-es bruttó díjbevétele alapján.

A hitelminősítő intézet 30 legnagyobb biztosítót tartalmazó rangsorának élén az Allianz áll, 60 273 millió eurós bruttó díjbevétellel, ami 4,3%-os növekedést jelent a 2020. évi 57 772 millió euróhoz képest.

A második helyen a francia AXA biztosító végzett, nagyjából változatlan 53 029 millió eurós díjbevétellel.

Az AXA adózás utáni nyeresége ugyanakkor nagyobb, 7 507 millió euró volt 2021-ben, az Allianz 7 105 millió eurós eredményével szemben.

Az AM Best elemzői megjegyzik, hogy a rangsorban szereplő legtöbb társaság visszatért a növekedéshez, az összes bruttó díjbevétel 10,8%-kal magasabb a 2020-as összesített értéknél, és sok biztosító kétszámjegyű növekedést jelentett.

És bár az első és a második hely változatlan maradt, az AM Best rámutatott, hogy a rangsorban lejjebb az eddig megszokottnál több mozgás történt, sőt két új biztosító is bekerült a rangsor legalsó helyére.

A 11-20. helyezett biztosítók között négy biztosítónál történt helyváltoztatás, míg az előző évben csak kettőnél.

A legjelentősebb ugrások közül a finn Sampo a 18. helyről a 15. helyre lépett előre, ami 22,5%-os díjnövekedést tükröz, míg a svájci Helvetia a 22. helyről a 19. helyre lépett előre, 28,3%-os díjnövekedéssel, a spanyol Mutua Madrilena pedig egy lépcsőfokot emelkedett a 20. helyre, a 14,6%-os díjbevételnövekedésnek köszönhetően.

A legjelentősebb visszaesést a brit RSA szenvedte el, amely a 15. helyről a 23-ra esett vissza, miután 2021 júniusában az Intact Financial Corporation általi felvásárlásakor eladta skandináv és kanadai üzletágait.

A francia Crédit Agricole volt azonban az egyetlen biztosító, amelynél csökkent a díjbevétel, így a korábbi 19. helyről a 21. helyre esett vissza.

A mozgások egy része az árfolyamváltozásoknak tudható be, amelyek jelentős hatással lehetnek a díjakra és a nyereségre azon társaságok esetében, amelyek jelentős üzletet kötnek eurótól eltérő pénznemben, valamint azoknál, amelyek eurótól eltérő pénznemben számolnak el.

Az AM Best megjegyzi, hogy az árfolyamváltozások hatása a Lloyd's, az Aviva és az RSA, valamint a Chubb, a Zurich és a Beazley díjnövekedését is támogatta.

Az AM Best tanulmányának öt legnagyobb résztvevője a 30 legnagyobb szereplő által jegyzett teljes díjbevétel mintegy felét adta, a 10 legnagyobb mintegy 73%-át, az Allianz és az AXA pedig csaknem egynegyedét.