Tömegével kötik el az autókat a biztosítási nyomozók az USA-ban
2016.12.14
Valóságos autólopási hullám zajlik Amerikában, a biztosítási ügyekre szakosodott hatóság, az NICB nyomozói egyik gépjármûvet lopják el a másik után. Mindez része egy nagyszabású kampánynak, ami egy igen veszélyes, az autólopásoknál használt eszközre hivatott felhívni a figyelmet.

Nem egy ördögien új technológiáról van szó, az NICB (National Insurance Crime Bureau) már évek óta folyamatosan nyomja a vészcsengõt, amióta biztonsági kamerák felvételein egy korábban ismeretlen eszköz használatát vették észre. A szervezet egy külsõ biztonsági szakértõn keresztül sikeresen felderítette a forrást, és beszerzett néhány példányt a titokzatos készülékbõl, amirõl hamar kiderült, hogy egy kifejezetten az autógyártók tesztelési fázisait segíteni hivatott technológián alapul. A hatóság által beszerzett eszköz kifejezetten a kulcsnélküli zárakat és indítást használó modellek gyengeségeit használja ki.

Az NICB 35 véletlenszerûen kiválasztott modellen tesztelte az eszközt, 19-et sikeresen kinyitottak, és ezek közül 18-al gond nélkül sikerült el is hajtani. Ez ráadásul csak egyetlen eszköz eredménye, a szakértõk szerint rengeteg változat érhetõ el afeketepiacon, melyek más modellek ellen is hatásosak lehetnek. A szervezet szerint a formabontó akcióval a hatóságok és az autógyártók figyelmét szeretnék felhívni egy egyre égetõbb problémára, ami nagyon hamar megfordíthatja az autólopások számának csökkenõ trendjét, ahogy az új, kulcsnélküli modellek piaci penetrációja egyre nagyobb lesz.