2023-as prognózisok: "permanens válságba" sodorhatják a cégeket a globális kockázatok
2022.12.26

Az egyre súlyosbodó globális kockázatok csökkenthetik a vállalatok termelékenységi szintjét, hiszen a megélhetési válság és a romló biztonsági helyzet hatással van a munkavállalókra - derül ki az International SOS 2023-as kockázati kilátásokról szóló jelentéséből.

A jelentés 108 ország 1218 vezető kockázati szakemberének megkérdezésén, emellett a világ országainak egészségügyi és biztonsági környezetére vonatkozó adatokat felhasználásán alapul.

A tanulmány szerint az orosz-ukrán konfliktus 2023-ban is hatással lesz, továbbá a geopolitikai volatilitás a következő 12 hónapban a régión túlra is kiterjed, mivel az Oroszország és a Nyugat közötti növekvő ellentétek más konfliktusokra is hatással lesznek, és súlyosbítják a régóta fennálló geopolitikai feszültségeket. A jól látható orosz-nyugati ellentéten túl az USA és Kína közötti verseny egyre inkább uralni fogja a geopolitikai és gazdasági térképet. Az International SOS szerint a szervezetek számára a legjobb gyakorlat az, hogy következetesen felülvizsgálják a valószínűséget és a lehetséges hatásokat, hogy megértsék az üzletükre és a munkavállalóikra gyakorolt lehetséges következményeket.

A válságkezelő csapatoknak meg kell tanulniuk, hogyan kell kezelni a "permanens-krízis" állapotát. Az International SOS azt tanácsolja, hogy a szervezeteknek 2023-ban érdemes lesz megfelelő szintű képzést, befektetést és támogatást biztosítaniuk ezeknek a csapatoknak. Hozzáteszi, hogy azok a szervezetek, amelyek hatékonyan beépítették az elmúlt két év tanulságait, szilárdabb képességekkel fognak rendelkezni a kihívások kezeléséhez.

A jelentés szerint 2023-ban a társadalmi zavargások a termelékenységcsökkenés egyik fő okozói lesznek. Például a válaszadók 48%-a szerint a megélhetési költségek okozta nyomás hatással lesz a munkavállalókra, 33%-uk szerint pedig a polgári zavargások hatással lesznek az üzleti utazókra. Konkrétan arra figyelmeztet, hogy az energia- és mezőgazdasági piacok ingadozása elégedetlenséget fog szítani, különösen az instabil, törékeny gazdaságokban.

Az alapvető gazdasági és politikai problémák megoldása terén elért előrelépés hiánya valószínűleg szintén növekvő elégedetlenséget és zavargási ciklusokat fog előidézni. A legveszélyeztetettebb helyek közé tartozik Pakisztán, Srí Lanka, Ecuador, Peru és Irak. A globális szintű polarizáció további belföldi polarizációban fog tükröződni, ami a társadalmi zavargások már meglévő kiváltó okait is fel fogja szítani, és potenciálisan befolyásolhatja a helyi erőszakot és a bűnözést. A jelentés szerint ez az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában fordulhat elő.

"A társadalmi nyugtalanságok hatásának számbavétele 2023-ban a vállalkozások számára kulcsfontosságú feladat lesz. A kockázatcsökkentés a szervezetek működési környezetének, a zavargások mozgatórugóinak, valamint az alkalmazottakra és a működésre gyakorolt legvalószínűbb hatásoknak a megértésével kezdődik. Ez segíthet a vállalkozásoknak abban is, hogy biztosítsák a megfelelő korai figyelmeztető rendszerek meglétét, megértsék a potenciális kiváltó okokat és azt, hogy milyen szervezeti válaszlépésekre van szükség a biztonsági problémák elhárításához. Az oktatás szintén kulcsfontosságú. Az alkalmazottaknak és a döntéshozóknak tisztában kell lenniük a kockázatokkal és a szervezetük által azok mérséklésére tett lépésekkel, hogy a munkavállalók biztonságban legyenek." – foglalta össze a cégekre háruló legfontosabb feladatokat Sally Llewellyn, az International SOS globális biztonsági igazgatója.