Vezető biztosítók 2023-ban is magas inflációra számítanak
2023.01.03

A Német Biztosítók Szövetsége (GDV) által szervezett online panelbeszélgetésen a biztosítási ágazat vezető közgazdászai szerint a magas inflációs ráták a közelmúltban bekövetkezett enyhülés ellenére a következő évben is fennmaradnak.

A Munich Re vezető közgazdásza, Michael Menhart szerint az infláció 2023-ban csökkenni fog, bár még az év végére is valószínűleg még mindig 3-4% körül lesz.

Menhart szerint az infláció az Egyesült Államokban elérte a csúcspontját, Európában azonban nem. Hozzátette: "Nem vagyok túlzottan optimista. Németországnak szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy az infláció magasabb maradhat".

Eközben Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza arra számít, hogy az infláció a tél folyamán kétszámjegyű marad.

Subran előrejelzése szerint az EKB 2023-ban még három 25 bázispontos emelést hajt végre, és májusra 2,75%-ra emeli az irányadó kamatlábat. Az Allianz vezető közgazdásza nem számít arra, hogy az irányadó kamatciklus a jövő év előtt tetőzik.

Jörg Asmussen, a GDV vezérigazgatója, aki a panelbeszélgetés házigazdája volt, egyetértett ezzel az értékeléssel, hozzátéve, hogy a piacok egy "lassú és nem túl hosszú monetáris szigorításra" vannak beállítva.

Jérôme Haegeli, a Swiss Re vezető közgazdásza a jelenlegi környezetet a világgazdaság "nagy stressztesztjének" nevezte. Megjegyezte, hogy a küszöbön álló enyhe recesszió nem a legrosszabb, hanem "a kisebbik rossz" lesz.

A másik a strukturális stagfláció, amely magas inflációt jelent stagnáló növekedéssel párosulva. A GDV szerint Haegeli ezért szólítja fel most az EKB-t a monetáris politika szigorítására, hozzátéve, hogy a jegybank elmúlt évek alacsony kamatpolitikája "tragédia" volt. Egyelőre nem számít arra, hogy az EKB szüneteltetni fogja a kamatemeléseket.

Ami a 2023-ra vonatkozó előrejelzéseket illeti, mindhárom vezető közgazdász a geopolitikai kockázatokat tartja a legnagyobb kihívásnak, amelyek közül az ukrajnai háború a legjelentősebb, de az USA és Kína közötti kapcsolat is.