Továbbra is magas a biztosítók szavatolótõke-feltöltöttsége
2017.12.12
A biztosítóintézetek szerzõdésállománya szeptember végén megközelítette a 13,317 milliót, éves szinten 3,8 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévi 225,3 milliárd forintos díjbevétel pedig több mint 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A szektor szavatolótõke-feltöltöttségi szintje egy év alatt több mint 8 százalékponttal bõvült, továbbra is magas - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett adatokból. (MTI)

A jegybank elemzése szerint a szerzõdésállomány éves szinten 3,8 százalékos növekedése több mint 480 ezer új szerzõdést jelent, döntõen a nem élet üzletági szerzõdésszám 4,5 százalékos emelkedésének eredményeként. Az elõzõ negyedévhez viszonyítva az élet szerzõdésállomány lényegében stagnált (0,3 százalékkal csökkent), a nem élet szerzõdések esetén kis mértékû, 1 százalékot meghaladó növekedés következett be a harmadik negyedévben.

A szektor harmadik negyedéves díjbevétele 225,3 milliárd forint volt, amely több, mint 7 százalékkal haladja meg az elõzõ év ugyanazon idõszakáét, az életági díjak 7,3 százalékos, valamint a nem élet ági díjak ennél mérsékeltebb, 6,8 százalékos növekedésének hatására.

Az elõzõ negyedévihez viszonyítva a harmadik negyedévben 2,5 százalékkal visszaesett a díjbevétel, aminek hátterében az élet üzletágban tapasztalható 6,2 százalékos díjbevétel-csökkenés, valamint a nem élet ág 1,3 százalékos díjbevétel-növekedése áll. A harmadik negyedévi díjbevétel 49 százaléka az élet üzletágból, 51 százaléka a nem élet üzletágból származott.
A 2016-tól hatályba lépett Szolvencia II szabályozórendszer a biztosítók tõkekövetelményét is új alapokra helyezte: kockázatalapú, az egyes kockázatokat külön-külön figyelembe vevõ, a biztosító kockázati profilját jobban tükrözõ szavatolótõkeszükséglet-számítás lépett életbe a korábbi szabályozói szemléletû helyett. A szektor új kockázatalapú tõkekövetelmény szerint jelentett, az egyedi adatokból összesítve számított szavatolótõke-feltöltöttségi szintje a korábbi idõszakokhoz hasonlóan továbbra is stabil képet mutat.

A szavatolótõke-megfelelés a harmadik negyedévben 223,4 százalék volt, ami az elõzõ negyedévhez képest közel 1 százalékpontos csökkenést, a tavalyi harmadik negyedévi értékhez képest pedig jelentõs, 8,1 százalékpontos növekedést jelez, és jóval meghaladja mind a jogszabályban elõírt 100 százalékos, mind pedig az MNB ajánlás alapján prudenciálisan elvárt, a volatilitási tõkepufferrel megnövelt 150 százalékos követelményt.

A figyelembe vehetõ szavatoló tõke és a szavatolótõke-szükséglet alapján számított szavatolótõke-megfelelés a biztosítók közel 70 százaléka esetében (17 biztosító a 25 felügyelt intézménybõl) 200 százalék feletti értéket jelez. A jegybank elemzése szerint az elõzõ év azonos idõszakához viszonyított tõkefeltöltöttség emelkedésének oka a figyelembe vehetõ szavatoló tõkének a szavatolótõke-szükséglet növekedését meghaladó bõvülése.