Alig 5 százalék szerint lesz jobb a nyugdíj után
2016.12.22
A Vienna Life Biztosító több mint 600 fõ megkérdezésével végzett online kérdõíves kutatást. Ennek során többek között azt vizsgálta, hogy az emberek milyen egzisztenciára számítanak idõsebb korukban, honnan lesz pénzük nyugdíjasként, továbbá mit hallottak az állam által támogatott nyugdíj-elõtakarékossági konstrukciókról.

Vannak, akik szerint még jobb is lesz nyugdíjasként

Valóban általánosan elfogadott vélekedés hazánkban, hogy a nyugdíjasoknak lejjebb kell adniuk korábbi életszínvonalukból? Erre is kitért a Vienna Life decemberi kutatása, amely szerint a több mint 600 megkérdezett 38,4 százaléka az aktív éveihez képest alacsonyabb életszínvonalat vár nyugdíjasként. A válaszadók 52,5 százaléka azonban nem számít anyagi visszaesésre idõsebb korában, sõt, még olyanok is vannak, akik szerint a nyugdíjba vonulás után javul majd a pénzügyi helyzetük – igaz, ezt 100-ból mindössze nagyjából 5-en gondolják.

A családjukra számítanak a legkevesebben

Nyugdíjasként mi biztosítja majd az Ön anyagi biztonságát? Erre a kérdésre több választ is megjelölhettek a kérdõívet kitöltõk. A legtöbben azt ikszelték be, hogy számukra az addig összegyûjtött megtakarításaik jelentik majd a stabilitást idõsebb korukban, a második legtöbb szavazat viszont még mindig az állami nyugdíjra érkezett. Harmadik helyen vannak azok, akik vagyonuk felélését (például ingatlanjuk eladását, kisebbre cserélését stb.) tervezik, és legkevesebben azt a választ jelölték meg, hogy a családjukra támaszkodnának majd aktív éveik után.

Itt az alkalom az állami támogatás növelésére!

Az ügyfelek a hazánkban elérhetõ három nyugdíj-elõtakarékossági konstrukció segítségével összesen évi 280 ezer forint adójóváírást kaphatnak. A Vienna Life kutatásából az is kiderült, hogy a 20 százalékos adójóváírás összegének növelése érdekében a több mint 600 megkérdezett 14 százaléka fizet be idén extra pénzt nyugdíjbiztosításába, legtöbben 50 ezer forint alatti összeget.

A teljes cikk a Vienna Life Biztosító blogján olvasható