Jelentősen nőttek az időjárási katasztrófák okozta biztosított károk
2023.01.05

Az időjárással összefüggő katasztrófákból eredő biztosított károk jelentős növekedése volt tapasztalható az elmúlt mintegy 20 évben, és a CRESTA új adatai szerint a 2020-as években további emelkedésre lehet számítani.

A zürichi székhelyű független biztosításpiaci szervezet, a CRESTA 2022 negyedik negyedévi, az általa nyomon követett nemzetközi biztosított katasztrófakárokról szóló frissített adatai azt mutatják, hogy az időjárással összefüggő eseményekből eredő terhek az elmúlt két teljes évtizedben egyre növekedtek.

A CRESTA szerint a 2000 és 2009 között bekövetkezett jelentős időjárási katasztrófákból eredő biztosítási és viszontbiztosítási veszteségek összesen 81 milliárd dollárt tettek ki (a jelenlegi értékeknek megfelelően).

Az azt következő évtizedben, 2010 és 2019 között az időjárással kapcsolatos katasztrófákból eredő összes biztosított kár csaknem megduplázódott, és elérte a 150 milliárd dollárt - magyarázta a CRESTA.

A tendencia folytatódni látszik, mivel a jelenlegi évtized első három évében eddig 46 milliárd dollár időjárással kapcsolatos katasztrófakár érte a biztosítókat és viszontbiztosítókat e légköri veszélyek miatt.

A CRESTA Industry Loss Index (CLIX) alapjául szolgáló ipari káradatbázis 2000-ig nyúlik vissza, és így lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elemezzék a nagyobb természeti katasztrófák gyakoriságának és súlyosságának tendenciáit. Ez kritikus fontosságú információ a biztosítók számára, akik az éghajlatváltozás és a biztosított értékek növekedése által vezérelt dinamikus kockázati környezetet kezelik. Csak e tendenciák megfelelő megértésével lehet fenntartható alapon természeti katasztrófákra szóló biztosítást és viszontbiztosítást kínálni, ami segíthet enyhíteni a piacon jelenleg megfigyelhető kapacitáskorlátozásokat.

Visszatekintve azokra a nemzetközi (USA-n kívüli) katasztrófaeseményekre, amelyek 2022-ben több mint 1 milliárd dollárnyi biztosítási és viszontbiztosítási piaci veszteséget okoztak, a CRESTA megjegyzi, hogy a februári és márciusi ausztrál árvíz volt a legköltségesebb esemény, nagyjából 4,7 milliárd dollárral.

A következő legnagyobb biztosítási piaci veszteséget a 2022. február 20-i európai szélvihar-sorozat (Dudley, Eunice, Franklin) okozta, 4,2 milliárd dollárral, amelyet a márciusi fukusimai földrengés követett 3,9 milliárd dollárral.

Az áprilisi súlyos árvíz Dél-Afrikában és a Franciaországot júniusban sújtó jégeső volt az év másik jelentős katasztrófakáreseménye - közölte a CRESTA.

A CRESTA frissített jelentésében azonban a legfontosabb részlet nem ezeknek a nagyobb eseményeknek a veszteségei, hanem az időjárással kapcsolatos katasztrófakárok összesítése, amelyeket a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat elszenved. Ez volt ugyanis a januári viszontbiztosítási megújítások során tapasztalt áremelkedések egyik fő mozgatórugója.