Elvesztették a lelkesedésüket a lakásvásárlók
2017.01.03
Tavaly 128 400 lakóingatlan cserélt tulajdonost az országban, körülbelül 5 százalékkal kevesebb az elõzõ évinél, az elmaradás azonban nem a gyenge piac jele, hanem az újépítésû ágazat fellendülésével magyarázható - közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslésére hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a piacon sok elõszerzõdést kötnek a vásárlók és a fejlesztõk közvetlenül egymással, és ez a statisztikákban majd csak a használatbavétel idején, 1-2 év múlva jelentkezik.

Tavaly decemberre 8500 lakóingatlan-adásvételt becsült a DH, ami a 2016 legalacsonyabb, szezonalitással is magyarázható forgalma. A megelõzõ év decemberére 10 ezer fölötti tranzakcióval számolt az ingatlanközvetítõ.

Az adatok szerint 2016-ban a március és az április volt a legerõsebb hónap, mindkettõben meghaladta a 12 ezret a becsült adásvételek száma, de februárban, májusban és júniusban is 11 ezernél több ingatlan cserélt gazdát. Júliusban, illetve októberben és novemberben is 10 ezer alá csökkent a tranzakciók száma.