Egyre kisebbek az új lakások
2017.01.10
Változások történtek az új lakások fokozatosan bõvülõ kínálati piacán. Ma már az elérhetõ új lakások valamivel kisebbek, mint tavaly: idén januárban az országos adatok szerint ugyanis 75 négyzetméter volt az átlagméret, szemben az egy évvel korábbi 79 négyzetméterrel. A budapesti újlakás-kínálatban pedig 86 négyzetméterrõl 78 négyzetméterre csökkent az átlagméret - derül ki az ingatlan.com több mint 30 ezer hirdetésen alapuló országos elemzésébõl.

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta: “A vételár és az elhelyezkedés mellett a funkcionalitás is egyre fontosabb szempont az új lakások esetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél kisebb alapterületen minél több szobát szeretnének a vásárlók.” Közben az is látható trend, hogy mások az érdekei a fejlesztõknek és a vásárlóknak, különösen a több gyereket nevelõ családoknak. A beruházok ugyanis minél több lakást szeretnének besûríteni egy-egy társasházba, ez pedig az átlagos alapterületet csökkenti, miközben a családok szeretnének minél több szobát adott alapterület mellett.

Mit keresnek leginkább?

Az új lakások piacán országszerte a 60-80 négyzetméteres, legalább háromszobás lakások és a 40-60 négyzetméteres kétszobás lakások iránt a legnagyobb a kereslet, az érdeklõdõk közel 50 százaléka keresi ezeket. 10 százalékuk 20-40 négyzetméteres 1-2 szobás lakás iránt érdeklõdik. Balogh László errõl azt mondta, hogy a 40-60 négyzetméteres lakások iránti kereslet szûkíti a 60-80 négyzetméteres - legalább 3 szobás - lakások kínálatát, ebbõl látszik a vevõk és a fejlesztõk némiképp ellentétes érdeke.

A szakember szerint az új lakások kínálatában jelenleg viszonylag kevés a 80-140 négyzetméter feletti legalább 4 szobás lakások aránya, pedig kereslet azért lenne rájuk, az új lakást iránt érdeklõdõk több mint 15 százalékát adják. “Ebben a méretkategóriában például más a helyzet az új és a használt lakások piacán. Egy 100 négyzetméter feletti használt lakás nehezebben értékesíthetõ az eladási ár magasabb összege miatt. Ezzel szemben az új lakások kínálatában ebbõl a méretbõl kevés van, így viszonylag hamar gazdára találhatnak” - tette hozzá.

Az ingatlan.com elemzésébõl kiderül az is, hogy miközben az új lakások átlagos alapterülete csökkent, a használt lakásoknál a fõbb paraméterekben alig történt változás, ami kézenfekvõ, hiszen ezeknél adottak a méretek, szobaszámok, nem lehet a piac igényeire szabni azokat. Idén januárban egy átlagos eladó magyarországi lakás 63 négyzetméteres és két és fél szobás volt, csakúgy, mint 2016 januárjában.

Árak, lakások, városok

Országos átlagban az új lakások átlagos négyzetméterára idén január elején 500 ezer forint volt, míg a használtaké 377 ezer forintnál járt az ingatlan.com adatai szerint. Balogh László azonban kiemelte, hogy az árak régiótól függõen jelentõs eltéréseket mutatnak. Budapesten például az új lakások átlagos négyzetméterára 588 ezer forint volt, míg a használtaké 458 ezer forintnál járt az elemzés szerint. Az élénkebb lakáspiaccal rendelkezõ megyeszékhelyeken Debrecenben, Kecskeméten, Gyõrben, Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen 339-392 ezer forint között mozgott az új lakások átlagos négyzetméterára, a használtaké pedig 246-293 ezer forint között mozgott.

A megyeszékhelyeken az új lakások átlagárait külön-külön nézve Kecskemét volt idén január elején a legdrágább, ott 392 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere, Debrecen a második 381 ezres árral, Veszprém pedig a harmadik 353 ezer forinttal, ezek az árak pedig 6-21 százalékos emelkedést jelentenek az egy évvel korábbihoz képest.

Mi várható?

Az ingatlan.com szerint 2018 végéig körülbelül 15-20 ezer új lakás átadása várható, ezeknek egy részét már tervezõasztal mellõl értékesítették, a kivitelezés pedig a legtöbb projekt esetében 1-2 évet vesz igénybe. Balogh László szerint vannak olyan élethelyzetek, például gyermekszületés, amikor nem tudnak éveket várni a családok a nagyobb lakásba költözéssel. Ekkor a kiszemelt új lakás átadásáig szóba jöhet egy megfelelõ méretû használt lakás megvásárlása is, mivel az nemcsak megõrzi értékét, de enyhén akár emelkedhet is. Ez a megoldás azonban többszöri költözést és nagyobb kiadásokat jelenthet.

A használt lakások piaca az elemzés szerint élénk maradhat a következõ idõszakban, az árak azonban eltérõ mértékben változhatnak, de árcsökkenésre az ingatlan.com szakértõi nem számítanak, Ugyanakkor az elképzelhetõ, hogy az új lakások megjelenése fékezheti az áremelkedést Budapest és a nagy vidéki városok használtlakás-piacain. Az új lakások piacán várható kínálatbõvülést pedig a kereslet lefedi majd, az árak pedig szerény mértékben emelkedhetnek, de elõbb-utóbb megáll a drágulás, mivel a háztartások pénzügyi mozgástere határt szab az árak növekedésének.