Jelentõsen drágulnak az új lakások
2018.01.30
A lakáspiacon folytatódott az áremelkedés és az is látható, hogy az új lakások nagyobb mértékben drágultak, mint a használtak – derül ki az ingatlan.com elemzésébõl. A legfrissebb KSH adatok szerint ugyanis országos átlagban az új lakások ára 12,2 százalékkal volt magasabb 2017 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban és azóta is nõttek az árak éves összevetésben írja a Világgazdaság.

A legnépszerûbb méretû, 50-70 négyzetméteres új lakások átlagos négyzetméterára január közepén Budapesten 673 ezer forint volt. Gyõrben 337 ezer forintnál járt a szóban forgó új építésû lakások átlagára, Debrecenben és Szegeden pedig 396 ezer és 383 ezer forintba került egy-egy négyzetméter.

Az új lakások több tényezõ miatt drágulnak nagyobb mértékben, mint a használtak. Egyrészt a korábbi években hiány volt az új lakásokból, ami fokozott keresletet generált. Emellett az új lakások építésének költsége az utóbbi idõszakban a munkaerõhiány és az építõanyagok iránti megnövekedett kereslet miatt jelentõsen emelkedett - idézi a lap Balogh Lászlót, az ingatlan.com szakértõjét.

A szakember szerint az idén és jövõre évente legalább 20-25 ezer új lakás kerül átadásra, ennek több mint felét eladási céllal építik a vállalkozók. Az elemzés a lakáspiac másik fontos mutatójáról, az adásvételek számáról azt írja, hogy a múlt év elsõ kilenc hónapjában 95 ezer tranzakció történt, ami 4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Balogh László szerint bár országos szinten nõtt az adásvételek száma, ugyanakkor a fõvárosi piacon már stagnálás látható. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a budapesti piacon sok új lakás jelent meg, de a használt lakások piacán a kínálat nem bõvül a korábbi évekhez hasonló mértékben és ez a két tényezõ kiegyenlítheti egymást.

A fõvárosban egyre kevésbé vásárolnak az emberek lakást ilyen magas árakon, így a 2015 és 2017 között megfigyelt 15-20 százalékos éves szintû áremelkedés mértéke 2018-ban már jóval szerényebb lehet.

A KSH legfrissebb adatai szerint a használt lakások a múlt év harmadik negyedévében 8,4 százalékkal drágultak az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az ingatlanos portál elemzésébõl az derül ki, hogy hasonlóan kis mértékû drágulásra a használt lakásoknál utoljára 2014 utolsó negyedévében volt példa. 2015-tõl kezdõdõen ugyanis jellemzõen két számjegyû volt az áremelkedés éves mértéke. Balogh László szerint ez beigazolja a lassuló áremelkedéssel kapcsolatos várakozásokat, ami idén még tovább folytatódhat. A szakértõ hozzátette azt is, hogy az enyhülõ áremelkedés kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb irányt szabhat az ingatlanpiacnak 2018-ban.