Nõtt az érdeklõdés a síutak iránt
2017.01.14
A tavalyinál erõsebb téli szezonra számítanak a kiutaztatással foglalkozó utazási irodák, az elõzõ évhez képest 10 százalékkal nõtt az érdeklõdés a síutak iránt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnöke az MTI érdeklõdésére.

Hozzátette: az elõzetes foglalások adatai alapján a síutakhoz a legnépszerûbb úti célok között kiemelkedik Ausztria, amelyet a magyar síelõk közel fele céloz meg. Egyre népszerûbb Szlovénia, de Olaszország és Franciaország síterepei iránt is nõtt az érdeklõdés, bár ez utóbbit kevesebben választják.

Az idei téli szezonban az egzotikus úti célok piacán nincs a tavalyinál nagyobb kereslet, ilyenkor a legnépszerûbbek évrõl-évre a tengerparti üdülések, Bali, Thaiföld, Mauritius, a Maldív-szigetek, Seychelles-szigetek. A tengeri hajóutak piacán ilyenkor a karib-tengeri hajóutak népszerûek, de egyre többen választanak ázsiai úti célok közül is.

A szövetség alelnöke felhívta az utazók és az utazásközvetítõk figyelmét arra, hogy ismételten feltûnõen nagy kedvezménnyel kínált tengerparti üdülési ajánlatok jelentek meg a piacon. Azt javasolta az utazóknak, hogy minden esetben befizetés elõtt gyõzõdjenek meg arról, hogy ki az utazás tényleges szervezõje, és milyen általános szerzõdési feltételek alapján nyújtják a szolgáltatást. 

Amennyiben a szerzõdés egyelemû szolgáltatásra vonatkozik - például csak szállásra, vagy 24 órát meg nem haladó, szállást nem tartalmazó utazási csomagra, vagy repülõjegyre és transzferre -, abban az esetben hiába rendelkezik a szervezõiroda megfelelõ engedéllyel és vagyoni biztosítékkal, a vagyoni biztosíték nem vonatkozik az érintett utazási szerzõdésre. 

Egyelemû szolgáltatás vásárlása esetén nem védik az utasokat az utazási csomagra vonatkozó egyéb jogszabályi elõírások sem, mint például a 60 napon túli kötbérmentes lemondás lehetõsége, vagy az úti célnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által az "I. Utazásra nem javasolt térségek" kategóriába sorolása esetén a kötelezõ visszafizetés. 

A MUISZ jelezte a problémát a jogalkotóknak, és bízik abban, hogy a hatályos jogszabály módosítása hamarosan megtörténik - mondta Molnár Judit.