Javulhat a kivitelezés minõsége az építõiparban
2017.01.18
2016-ban többek között a CSOK-nak és az egyszerûsödõ adminisztrációnak köszönhetõen jelentõsen megemelkedett a lakásépítések és felújítások száma Magyarországon és a trend 2017-ben is folytatódik. Ennek megfelelõen egyre többen látnak jó üzletet az építõiparban, amit az is jelez, hogy közel hatodával nõtt tavaly az újonnan alapított cégek száma a szektorban. A kontármunkák visszaszorulását eredményezheti, hogy 2017-tõl mind az építész tervezõk, mind az építõipari kivitelezõk számára kötelezõ a felelõsségbiztosítási szerzõdés megkötése – állítja a CIG Pannónia Biztosító.

A válság idõszakában tapasztalt 40 százalékos visszaesést követõen az építõiparban 2013-ban és 2014-ben komoly fellendülés következett be, a kedvezõ trend pedig 2015-ben és 2016-ban is folytatódott. Míg korábban az uniós támogatásokból zajló beruházások hajtották az építõipart, addig idéntõl a lakásépítések is jelentõs részt tesznek ki a bõvülésbõl. Elõrejelzések szerint a lakásépítésben négy, a korábbiakhoz képest jó év várható, 2019-ig folyamatosan emelkedik az évente épített lakások száma. 

A fõleg a fõvárosban tapasztalható ingatlanár-robbanás mellett két kormányzati intézkedés is segíti a lakásépítések és felújítások számának gyarapodását. Az egyik, hogy a 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó ingatlanok vonatkozásában megszûnt az építési engedély, ezáltal egyszerû bejelentés keretében, gyorsan, egyszerûen meg lehet kezdeni az építkezést. A másik a közismert CSOK, amelynek kedvezményét igénybe véve sokan tervezik a lakásvásárlást, az építkezést. 

Az ingatlanpiac pezsgésével párhuzamosan nõtt azok száma is, akik ismét jó üzletet látnak az építkezésben. Tavaly 15 százalékkal nõtt az újonnan alapított építõipari vállalkozások száma a megelõzõ évhez képest, összesen 3110 ilyen cég alakult 2016-ban. 

Ilyenkor szokott elõfordulni, hogy a gyors pénz reményében kontárok is megjelennek a piacon. Azonban most sokkal nehezebb dolguk lesz, ugyanis 2017-tõl a vonatkozó jogszabály - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület egyszerû bejelentéssel induló kivitelezéséhez a felelõsségbiztosítást is feltételként írja elõ mind a tervezõ mind pedig a kivitelezõ vonatkozásában. A kivitelezõ és tervezõ kötelezõ felelõsségbiztosítása az általuk végzett tevékenység közben okozott dologi és személyi károk fedezetére szolgál.

A kötelezõ biztosítás megkötését a törvény a lakóépület kivitelezésének bejelentésével egy idõben írja elõ. Biztosítás nélkül a kivitelezés nem kezdõdhet meg. 

„Az építtetõk érdekeit védi, és a minõség javulását hozhatja a felelõsségbiztosítás bevezetése, hiszen a biztosítók szûrni fogják azokat a tervezõket és kivitelezõket, amelyek nem jó minõségben dolgoznak.” – jelentette ki Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT vezérigazgatója.