A brit vállalkozások fele alulbiztosított lehet
2023.01.23

Az alulbiztosítottság jelentette veszély a kkv-kra nézve „kritikus ponthoz” ért – állítja a brit Aviva biztosító vezére.

Az Aviva nemrégiben közzétett harmadik éves Risk Insights jelentése szerint a brit vállalkozások fele – pontosan 50%-a – valószínűleg alulbiztosított. A jelentés szerint a megkérdezett vállalkozások 21%-a csökkentette vagy fontolgatta a biztosítási fedezet csökkentését az elmúlt 12 hónap során.

Az Aviva 2022 augusztusa és októbere között 1200 kis-, közép- és nagyvállalkozás vezető vezetőjét kérdezte meg az Egyesült Királyságban. Ügyfélportfóliójának elemzése alapján azt becsülte, hogy a vállalkozások fele alulbiztosított, emellett az Aviva azt is megjósolta, hogy az épületekre kötött szerződések 40%-a rendelkezik legalább egy olyan épületegységgel, amely 20%-ban gyaníthatóan alulbiztosított.

A biztosításon való spórolás jelentős kockázatoknak teheti ki a vállalkozásokat. A magas infláció, az ellátási lánc problémák és a munkaerőhiány, valamint az üzletmenet megszakadására vonatkozó biztosítási fedezet időtartama egyaránt hatással vannak arra az összegre, amelyre a vállalkozásoknak biztosítást kell kötniük – írja az Aviva.

Kritikus pont

2022 folyamán a költségnyomás teljes életszínvonal-válsággá fejlődött az egész brit gazdaságban. Miközben sok vállalat kockázati profilja drámaian megváltozott, rengeteg vállalkozás nem tett lépéseket annak érdekében, hogy biztosításuk megfeleljen a mai működésüknek.A vállalkozások túlságosan is tisztában vannak a gazdasági nyomás működésre gyakorolt hatásával, de sokan talán nem értékelik az infláció vagy az ellátási lánc megszakadásának a biztosítási fedezet szempontjából súlyosbodó hatását.” – állítja Adam Winslow, az Aviva általános biztosításokért felelős vezetője, hozzátéve: "A kkv-k körében az alulbiztosítás nem új keletű dolog, de az általa jelentett veszély most kritikus pontra jutott."

"Valós kockázatot jelent az alulbiztosítás a cég pénzügyi irányításának alapjául szolgáló üzletmenet folytonossága szempontjából." – fejtette ki Winslow. Az Aviva adatai szerint egy 10 000 fontot meghaladó értékű kárigény az Egyesült Királyságban minden 10. kisvállalkozást tönkretenne, ha alulbiztosítottak lennének - ez országszerte mintegy félmillió kkv-t jelent.