Az évtized legrosszabb éve lehet az idei a brit biztosítóknak
2018.10.08
Az igen kedvezõtlen idõjárásnak köszönhetõen komoly veszteségeket szenvedhetnek el idén a brit lakásbiztosítók – írja a Financial Times.

Az Egyesült Királyság lakásbiztosítói esetében az átlagos nettó kárhányad idén 101%-ra emelkedhet az Ernst and Young becslései szerint, köszönhetõen az év elsõ felében elszenvedett súlyos viharkároknak. Ez tehát azt jelenti, hogy a biztosítók által kifizetett kártérítések összege idén meghaladja a díjbevételekét. 

Ez az iparág legrosszabb teljesítményét eredményezheti 2007 óta. Tavaly, a kedvezõ idõjárási viszonyoknak köszönhetõen a lakásbiztosítások esetében az átlagos kárhányad 92,1% volt, ami viszont az 1995 óta mért legjobb eredmény volt. 

Az idei eredményekre további nyomást gyakorol az élesedõ piaci verseny, ami lefelé nyomja a biztosítási díjakat, ami azt jelenti, hogy a piac várhatóan veszteséges lesz – állítja az E&Y. A jövõ évi kilátások sem kevésbé komorak: a díjak várhatóak tovább csökkennek, miközben a kárigények becslések szerint 3,9%-kal emelkednek majd. 

A brit lakásbiztosítási díjak az elmúlt években csökkenésnek indultak az új piaci belépõk, és az ár-összehasonlító oldalak növekvõ népszerûsége miatt. Jövõre a helyzetet tovább súlyosbíthatják a várható fokozott szabályozói ellenõrzések az E&Y szerint .

Múlt hónapban a brit versenyhatóság bejelentette, hogy számos iparágat, így a biztosítókat is szigorú vizsgálat alá helyezi, miután az állampolgárokat segítõ jogszervezet, a Citizens Advice Bureau panasszal élt az új ügyfeleknek nyújtott kedvezmények, ezáltal közvetlenül a hûséges ügyfeleket érõ hátrányos megkülönböztetések gyakorlata miatt. A brit biztosítói szövetség (ABI) idén májusban kiadott egy intézkedési tervet a hûséges ügyfelek büntetésének megállítására.