Berobbant a metaverzum az üzleti ágazatba
2023.01.24

A PwC 2022-es, felmérése szerint az amerikai vállalatok 38%-a számít arra, hogy a metaverzum a következő egy éven belül a mindennapi üzleti modell részévé válik, 44%-uk pedig úgy véli, hogy az átállás a következő két-három éven belül megtörténik. Függetlenül attól, hogy a munkáltatók mennyire tervezik a metaverzumba való beilleszkedést, egy dolog biztos: fel kell készülniük.

Eddig a metaverzum - az a sokat emlegetett virtuális világ, amelyben a felhasználók avatarok és digitális munkaterületek segítségével léphetnek kapcsolatba egymással - leginkább csak fantázia volt, és a technológiai szakértők és vezetők igyekeztek a lehető legjobban kitalálni, hogy milyen hatással lesz a munka világára. De ahogy a munkáltatók a jövőbe tekintenek, a virtuális valóságok ígérete kezd kikristályosodni.

A végfelhasználók számára a metaverzum iránti kereslet már most is létezik. A PwC kutatása szerint a fogyasztók 65%-a szeretne virtuálisan felfedezni helyeket a következő néhány évben, 49%-uk álláslehetőségek után kutatna, 46%-uk pedig a metaverzum segítségével szeretne interakcióba lépni kollégáival.

A munkáltatók szervezeti változtatásokat hajtanak végre, hogy felkészüljenek ezeknek az igényeknek a kielégítésére. A vállalatok 51%-a már rendelkezik olyan kijelölt szerepkörökkel, amelyek kizárólag a metaverzumra összpontosítanak, 46% pedig metaverzummal kapcsolatos készségekkel rendelkező embereket vesz fel - a kriptopénzzel és NFT-vel kapcsolatos állásoktól kezdve a 3D-tervezésre összpontosító kreatív pozíciókig bezárólag. Az ilyen jellegű készségek még mindig idegenek lehetnek a legtöbb üzleti vezető számára, ezért a munkáltatók 32%-a tervezi, hogy felvesz vagy kinevez egy „metaverzum-vezetőt", aki segíthet az ilyen csapatok irányításában és az elért eredmények továbbításában a felsővezetés felé.

„Az új technológiák használata további kockázatokat teremthet a munkavállalói adatok kezelésével kapcsolatban. A munkáltatóknak figyelembe kell venniük a kiberbiztonságot, jelentse ez akár több biztonsági szakember felvételét, vagy a meglévő kockázati irányelvek értékelését a potenciális sebezhetőségek meghatározása érdekében.