Síelni vagy snowboardozni veszélyesebb?
2017.02.01
A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) összegyûjtötte azokat a nemzetközi, többéves baleseti adatokat tartalmazó kutatásokat, amelyek összehasonlítják a síelõk és a snowboardosok sérüléseit. Miközben a profikat sem kerüli el a súlyos baleset veszélye – Miklós Edit alpesi sízõ a napokban bukott hatalmasat, és szalagszakadást, csonttörést, valamint porcsérülést szenvedett –, mégis kevesen vannak tudatában annak, hogy milyen veszélyekkel járhatnak a legnépszerûbb téli sportok.

A síbalesetek legnagyobb része elesésbõl, elcsúszásból adódik, és csak kb. 10%-ukat okozza ütközés. A legnépszerûbb magyar téli utazási célországok Ausztria, Franciaország és Olaszország. Ausztriában és Franciaországban a bejelentett károk 70-75%-a baleset (és ezek nagy része is síbaleset), Olaszországban ez a károk 35-40%-a.

A snowboardosoknál több a sérülés, de kevesebb halálos baleset


A téli sportok szerelmeseinek 72%-a a pályán sérül meg, 6%-a a síliften, 3% pedig a pályán kívül.* Ezek a számok mind a két sport esetében nagyon hasonlóak, viszont a snowboardosok között magasabb az aránya azoknak, akik terepparkban sérülnek meg (25%).

Egy, a National Ski Areas Associationnek készített kutatás szerint, amely 40 év sérülési adatait veszi figyelembe, a snowboardosok 50-70%-kal nagyobb eséllyel sérülnek meg, viszont nagyjából harmadával kisebb az esélyük halálos balesetre, mint a síelõknek.*

Érzékeny csukló és keresztszalag

A fent említett amerikai kutatásból az is kiderül, hogy a snowboardosoknál a csuklósérülés a leggyakoribb: ez a balesetek 27,6%-át teszi ki, míg a síelõknél ez a szám csak 2,8%. Emellett a leggyakoribb snowboardsérülések a lapockalágyrész sérülése, a különféle bokasérülések, agyrázkódás és kulcscsonttörés. A síelõknél az elülsõ keresztszalag-rándulás fordul elõ leggyakrabban: ennek aránya 17,2%, míg a snowboardosoknál csak 1,7%. A leggyakoribb sísérülések közé tartozik az ínszalagsérülés és az alsó végtagi zúzódás, illetve a sípcsonttörés.

A biztosítás elengedhetetlen

Mindegy, hogy síelni vagy snowboardozni megyünk, kifejezetten a téli sportokra szabott biztosítás nélkül könnyen ráfizethetünk a telelésre. „Az alapbiztosítások általában nem nyújtanak fedezetet a sportbalesetekre; ezt érdemes szem elõtt tartani, mielõtt síelni, snowboardozni indul az ember” – mondja Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) vezérigazgatója. – „A kártérítési érték a síelés esetében a legkritikusabb, mert veszélyes sportról van szó. A helikopteres mentõk, a pályán mûködõ hegyi mentõszolgálatok, illetve az egészségügyi intézmények zöme a síterepek közelében magánkézben van, így az áraik a csillagos eget súrolhatják.”

A gyakori, kisebb sérülések mellett elõforduló súlyosabb balesetek esetében a hegyrõl való mentés költsége mentõhelikopter esetében például 1 millió és 2,5 millió forint között, de motoros szánnál vagy sítepsinél is 50 ezer és 150 ezer forint között mozog. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az általunk okozott balesetekért is vállalnunk kell a felelõsséget, ezért mindig olyan terméket válasszunk, amely felelõsségbiztosítást is tartalmaz.

Az elmúlt szezonban az Európai Utazási Biztosítóhoz valamivel több mint 400 baleseti kárbejelentés érkezett síelõ ügyfelektõl, ezeknek kb. 10%-ánál 1 millió Ft feletti volt a kárösszeg. A legmagasabb síbalesetbõl eredõ kár 5,1 millió Ft-ot tett ki.