Aegon: az 500 millió forintot is elérheti a hétvégi viharkár
2023.02.07

Közel 3000 kárbejelentés érkezett hétfőn 16 óráig az Aegon Magyarországhoz a hazánkat elérő hétvégi viharok után. A várható összes kár elérheti az 500 millió forintot. A legtöbb káreseményt Baranya megyéből jelezték, a városok közül pedig a legtöbben Kaposvárról értesítették a biztosítótársaságot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a napokban nem kell újabb hasonló időjárási eseményre számítani.

Az egész országra lecsapó vihar nyomán a piacvezető lakásbiztosítóhoz hétvége óta közel háromezren jelentettek be kárigényt. A tomboló szél a Baranya és a Somogy megyében élőknél okozta a legnagyobb gondot, innen érkezett a bejelentések közel harmada. A városok közül a legtöbb káresetet Kaposvárról (132), Pécsről (122), illetve Budapestről (114) jelentették a biztosítónál.

Az Aegon Magyarország szakértői még legalább 4000 további esetre számítanak, becslésük szerint a teljes kárérték elérheti az 500 millió forintot. A bejelentések 96 százalékánál a szélvihar, két százaléknál pedig a beázás okozott jelentős károkat.

A biztosítótársaság kiemelte, folyamatosan dolgoznak a kárbejelentések feldolgozásán. Azt kérik ügyfeleiktől, hogy lehetőség szerint dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése csendesebb napokat jósol, az intézmény honlapján nem szerepel információ várható újabb viharokról.

Az Aegon Magyarország a mostani esetek kapcsán is hangsúlyozza a kármegelőzés fontosságát, felhívva a figyelmet az előrelátásra, az óvatosságra is, mivel tapasztalataik szerint a károk nagy része odafigyeléssel, felkészüléssel megelőzhető lenne. Vihar esetén javasolják a járművek fedett helyen történő tárolását, az ablakok zárva tartását. Mindemellett fontos az elektronikai berendezések védelme; érdemes túlfeszültség elleni berendezéseket használni, és viharos időben lecsatlakoztatni a készülékeket a hálózatról. Fokozott figyelmet kell fordítani a házi kedvenceink számára a védett helyek kialakítására is.