35 millió forint vízválasztó a lakáspiacon
2017.02.07
A magyarországi lakáspiac elindult az eddiginél kiegyensúlyozottabb irányba: a használt lakások mellett egyre több új építésû lakás kerül a piacra, igaz, ezek nagy része csak a következõ években készül el. A lakásvásárlást tervezõk 23 százaléka kizárólag új építésû lakást keres, 77 százalékuknál azonban az újak mellett a használtak is szóba jönnek célpontként - derül ki az ingatlan.com újlakás-keresõ oldala, a lakópark.ingatlan.com nem reprezentatív felmérésébõl*.

Mennyiért vennének?

A kizárólag új lakást keresõk 50 százaléka maximum 25 millió forintos lakást keres, 30 százalékuk 26-35 millió forintos lakást vásárolna, 16 százalékuk pedig 36-60 milliós kategóriát célozta meg. Ennél drágább új lakást mindössze a megkérdezettek 4 százaléka szeretne a felmérés szerint. Balogh László az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta, hogy 25 millió forint alatt a fõvárosban leginkább csak kis 30-40 négyzetméteres alapterületû új stúdió- és garzonlakások kaphatók. A megyeszékhelyeken és a vidéki nagyvárosokban a 25 milliós büdzsébe jóval nagyobb 50-70 négyzetméteres, 2-3 szobás új építésû lakás is beleférhet.

A felmérés szerint másik táborban - használt vagy új lakás keresõknél - 61 százalékos azoknak az aránya, akik 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlant szeretnének. Minden negyedik válaszadó a 26-35 millió forintos árkategóriát jelölte meg, 8 százalékuk pedig 36-60 millió forintot áldozna a lakásvásárlásra. A kutatás szerint az érintettek 90 százaléka, tehát tízbõl kilencen az internetes ingatlanhirdetési oldalakon keresnek lakást.

Idõfaktor


A kizárólag új lakást keresõknél és az új vagy használt lakás iránt érdeklõdõknél is többségben vannak azok, akik egy éven belül szeretnék letudni a vásárlást. Az új lakás vásárlását tervezõknél 67 százalékos az arányuk, a másik csoportban pedig 66 százalék szeretné egy éven belül megszerezni a kiszemelt ingatlan.

“Alapvetõ különbség a két tábor között, hogy a kizárólag új lakást keresõk 12 százaléka költözne azonnal, míg, akik a használt lakások iránt érdeklõdnél már jóval többen, 21 százalékuk költözne amint lehet. A jelentõs eltérés nem meglepõ, hiszen kevés az olyan új lakás a piacon, amelybe valójában be lehet költözni. A piacon elérhetõ új lakások egy részébõl azonban csak 1-2 éven belül lesz tényleges lakás, ezért a vásárlóknak türelmesnek kell lenniük” - közölte Balogh László. A felmérés szerint a válaszadók több mint 10 százaléka azt mondta, megvárja, amíg a számára ideális lakópark megépül.

Hogyan válogatnak a vásárlók?

A lakásvásárlást tervezõk 95 százalékánál az ár a legfontosabb tényezõ, legyen szó új vagy használt lakásról. Szintén fontos szempont az adott lakás vagy ház mûszaki állapota, de ez az új lakások esetében a potenciális vevõk 66 százalékának fontos szempont. Ezzel szemben a használt lakások iránt érdeklõdõknél jóval magasabb, 75 százalék azok aránya, akik erre is figyelnek a választás elõtt.

Nagyon fontos a jó tömegközlekedés: mind az új, mind a használt lakások leendõ vevõinél 75 százalék tartotta ez lényeges szempontnak. A parkolási helyzet megítélésében már mások az arányok. Parkolóhelyet vagy a parkolási lehetõséget az új lakást keresõk 78 százaléka tartja fontosnak, a használt lakásoknál viszont csak 50 százalékos az arányuk. Balogh László azt is elmondta, hogy ma már kifejezetten fontos, ki építi az adott lakást vagy társasházat. “Ez abból látszik, hogy az új építésû lakások 66 százaléka a beruházó referenciáit is figyelembe veszi a döntésnél” - fogalmazott a szakértõ. A vásárlók tudatosságát mutatja, hogy az új lakás vásárlását tervezõk kétharmada fontosnak mondta, hogy a projekt rendelkezzen meglévõ építési engedéllyel és már folyamatban legyen az építkezés. Balogh László szerint erre a beruházóknak is figyelniük kell: a kínálat bõvülése miatt egyre élesedik a verseny, ezért érdemes lesz mielõbb elindítaniuk a beruházást.