Fontos határidõ közeleg több tízezer cég számára
2017.02.20
Még egy hónapjuk van a vállalkozásoknak jegyzett tõkéjük megemelésére - hívták fel a figyelmet az M1 vasárnap reggeli mûsorában. Szarvas Júlia ügyvéd közlése szerint a március 15-i határidõ több tízezer céget érint.

A jogász azt mondta, megvannak a hagyományos lehetõségek: lehet készpénzt befizetni vagy apporttal emelni, de vannak készpénzmentes megoldások is. Az új polgári törvénykönyv lehetõséget ad arra, hogy a társaság elhalassza a befizetést, illetve ne feltétlenül pénzben bocsássa rendelkezésre. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most csak arról határoz a kft. tulajdonosi köre, hogy megemeli a tõkét, akár 3 millió forintra, de most akár egy fillért sem fizet be, és a fizetési határidõt is "kitolhatja" évekre, sõt évtizedekre. Korlát ebben az esetben, hogy egészen addig, amíg a plusz befizetést nem teljesítik, addig nem fizethet osztalékot a társaság, illetve a hiányzó tõkerész erejéig korlátlan felelõssége is van a tagoknak. 

Ha viszont feltöltõdik ez az osztalék, és eléri a már befizetett összeggel együtt a 3 millió forintot, akkor új lehetõségként az eredménytartalékból lehetõség van a jegyzett, de be nem fizetett tõkerészbe történõ átvezetésre. Tehát a társaság most határoz, és késõbb termelteti meg a céggel a befizetendõ tõkét, és bocsátja rendelkezésre az eredménytartalékból - magyarázta Szarvas Júlia.   

Ha a cégek nem fizetnek határidõig, a cégtörvény általános szabályait érvényesítik. Elõször fizetési felszólítást küldenek, s ha ezután sem teljesítik a tõkebefizetést, pénzbírság jöhet, végsõ esetben akár a megszüntetésrõl is határozhat a cégbíróság - fejtette ki az ügyvéd az M1-en.