Fontos határidõ közeleg a SZÉP-kártyások számára
2017.05.11
Továbbra is mintegy 2 milliárd forintra tehetõ annak a még 2015-ben juttatott összegnek a nagysága, amelyet a munkavállalóknak május végéig kell elkölteniük a SZÉP-kártyájukról. A határidõt követõen a kártyakibocsátó cégek a fennmaradó összegeket leemelik a kártyáról, és a munkáltatóknak utalják vissza. A BDO Magyarország alábbi összefoglalója röviden eligazít arról, hogy a SZÉP-kártya birtokosai hogyan ellenõrizhetik lejáró egyenlegüket, és milyen lehetõségeik vannak arra, hogy a fennmaradó rövid idõszakban hatékonyan tudják felhasználni a fennmaradó összegeket.

A SZÉP-kártya összegeinek kétharmadát vendéglátásra fordítják a kártyabirtokosok, szálláshelyre mintegy ötödét költik el a pénznek. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a juttatás többek között uszodákban, fürdõkben, különbözõ kulturális eseményeken (például egyes fesztiválokon), sõt, bizonyos gyógyászati szolgáltatóknál is felhasználható. A jó idõ beköszöntével a kisebb fennmaradó összegek egyaránt felhasználhatók állatkertben, vidám- és szabadidõparkokban, de akár táboroztatás, lovasoktatás vagy sporthorgászat is fizethetõ ebben a formában.

Nagyobb fennmaradó összeg esetén célszerû belföldi szállásra költeni az összeget, ez a szolgáltatás ugyanis (a fürdõszolgáltatáshoz hasonlóan mindhárom alszámláról (szállás, vendéglátás, rekreáció) fizethetõ. Szintén ezek az elfogadóhelyek kínálnak arra is lehetõséget, hogy több alszámla maradványösszegeit kombinálva, egy helyen lehessen felhasználni. Errõl a szándékról azonban az adott elfogadóhelyet elõzetesen tájékoztatni kell. Fontos tudni, hogy a lejáró összeggel fizetett szállást nem szükséges a május végi határidõig igénybe venni, egy késõbbi – nyári, vagy akár jövõ évi – foglalás elõlegét is kiegyenlíthetjük vele.

„A SZÉP-kártya tulajdonosai a szolgáltatók online felületén regisztrálva egyszerûen ellenõrizhetik, egyenlegüknek mekkora része jár le május végéig – tájékoztat Makár Andrea, a BDO Magyarország vezetõ cafeteria tanácsadója. – A regisztráció során megadott e-mail címre a szolgáltatók automatikusan küldenek tájékoztatást a közelgõ lejáratról és az érintett összegrõl egyaránt.” 

Magyarországon ma mintegy 14 ezer szálláshelyen, több 21 ezer vendéglátóhelyen és 17 ezer rekreációs helyen fogadják el fizetõeszközként a SZÉP-kártyát – a fenti számsorban a többféle szolgáltatást kínáló elfogadóhelyek többször is szerepelnek.