Veszélyt látnak a Brexitben az európai cégek egy felmérés szerint
2017.02.22
Az európai vállalkozások többsége szerint veszélyt jelent az üzleti szférára a Brexit, a brit vállalkozások jelentõs része pedig fontosnak tartja a hozzáférést az uniós piachoz a kilépés után is - derül ki az RSM pénzügyi szolgáltatói tanácsadói cég felmérésébõl.

 A társaság keddi közleménye szerint a megkérdezettek 54 százaléka veszélyesnek ítéli, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, 41 százalékuk pedig arra számít, hogy Nagy-Britannia mint befektetési célpont leértékelõdhet. Még borúlátóbbak a válaszadók a brit cégeket helyzetét illetõen: 58 százalékuk szerint a szigetország vállalkozásai a korábbinál kedvezõtlenebb helyzetbe kerülhetnek a Brexit miatt.

A kilépés hatásait a cégek hatoda már most is érzékeli, további harmada pedig hamarosan szintén érintetté válhat - írták. Hozzátették, hogy a válaszadók leginkább a növekvõ költségektõl tartanak: a Brexit által közvetlenül érintettek közel 60 százaléka az üzletviteli költségek emelkedésére számít, 50 százalékuk szerint a vállalkozások eredményességét is befolyásolhatja a kilépés. A beszállítókat 42 százalék szerint érintheti kedvezõtlenül a változás - derül ki a felmérésbõl.

Az RSM szerint a Brexit várt hatásai miatt a brit piacon befektetni kívánó cégek negyede felülvizsgálja a terveit, 9 százalék pedig más célterületet választ. A felmérésbõl kiderül, hogy a brit piacon jelen levõk 29 százaléka az Európai Unió egységes piacának elérését, 22-22 százaléka pedig az adókedvezményeket és a munkaerõ szabad áramlását tekinti a legfontosabbnak a Brexit utáni helyzetben.

A közlemény szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy a Brexit nem csak a brit, hanem a többi európai cég számára is kedvezõtlen hatásokkal járhat. Hangsúlyozták, hogy a kereskedelmi kapcsolatok és a szolgáltatások szabad áramlása fennmarad a kilépés után is, de a vállalkozásoknak fel kell készülniük a változásokra.

A kutatás a European Business Awards (EBA) üzleti versenyen résztvevõ több mint 700 cég vezetõjének megkérdezésével készült. A felmérésben a magyarok mellett osztrák, belga, bolgár, horvát, ciprusi, cseh, dán, brit, észt, finn, francia, német, görög, ír, olasz, török, spanyol és svéd cégvezetõk vettek részt - áll a közleményben.

A londoni székhelyû RSM a világ hatodik legnagyobb pénzügyi szolgáltatói és tanácsadói hálózata, 120 országban kínál könyvvizsgálati, könyvelési, adó- és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokat. Az 1964-ben alapított cég a European Business Award (EBA) egyik fõ szponzora.