MNB: tavaly 18,9 százalékos tõkearányos megtérülést ért el a magyar biztosítási szektor
2017.03.03
Tavaly az elõzetes számok szerint 18,9 százalékos tõkearányos megtérülést ért el a magyar biztosítási szektor, míg a bankok hasonló mutatója 14,1 százalék volt. A biztosítók adózott nyeresége 50,4 milliárd forintot tett ki - mondta Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a portfolio.hu Biztosítás 2017 konferenciáján.

Nagy Koppány ismertette: a magyar biztosító társaságok tavalyi együttes díjbevétele 889 milliárd forint volt, egy biztosítócég fiókteleppé alakulásától eltekintve elérte a 900 milliárd forintot, ami 4,4 százalékos növekedés 2015-höz képest. A biztosítók 50,4 milliárd forintos tavalyi profitja 14,7 százalékkal nagyobb a 2015-ös adatnál. 

Elmondta: a rendszeres díjas termékeknél fokozatosan csökken a piaci koncentráció, az egyszeri díjas termékeknél viszont nõtt.

A rendszeres díjas életbiztosítások díjbevétele (a fiókteleppé vált biztosítót leszámítva) 2,8 százalékkal emelkedett tavaly, és a szerzõdések száma is nõtt. A nyugdíjbiztosítások hányada ezen belül elérte a 17 százalékot.

Az egyszeri díjas életbiztosítások a válság elõtti szint környékén vannak. Az etikus koncepció hatására közel megfelezõdött a biztosítási termékek száma, és átlagosan negyedével csökkentek a teljes költségmutató (tkm) értékek, a jutalékok is 10-20 százalékkal estek - fejtette ki Nagy Koppány.

Elmondta: a nem-élet üzletág 9,4 százalékkal nõtt tavaly, ebbõl a kgfb 24,3 százalékkal, a casco 6,1 százalékkal, a lakossági vagyonbiztosítások pedig 6,2 százalékkal bõvültek. Az MNB igazgatója rámutatott: "végre stabilizálódott a kgfb-piac", további díjemelkedésre nincs valódi indok, a lakásbiztosítások terén viszont uniós összehasonlításban is gyenge a verseny.