Ezekre célszerû figyelni, ha kátyúba hajtottunk!
2017.03.07
A KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület tapasztalatai szerint tavasszal jelentõsen megnõ a kátyúk okozta kárbejelentések száma. Bár már az év elején is megszaporodtak a kátyú- és defektkárok, korábbi adataik azt mutatják, hogy márciustól májusig kb. duplájára nõnek ezek a bejelentések. Így, aki szeretné elkerülni, hogy az úthibák okozta autókárokat saját zsebbõl kelljen rendeznie, érdemes még most kiegészítõ biztosítást kötnie rá.

A következõkben a biztosító azt is összeszedte, mire célszerû figyelni a helyszínen, hogy a kárrendezésnél ne legyen probléma.
1. Ha már kátyúba hajtottunk, a hiteles bizonyításhoz mindenképpen ki kell hívni a helyszínre a rendõrséget, akik jegyzõkönyvét a kárbejelentés részeként csatolni szükséges.
2. Fontos, hogy még a helyszínen készítsünk néhány fényképet az érintett útszakaszról, a kátyúról és a sérült jármûrõl. A kátyú fotózásánál használjunk valamilyen referencia eszközt (pl. öngyújtót vagy töltõtollat), amelyhez viszonyíthatjuk a kátyú méretét és mélységét. A sérült gépjármûrõl készült fotónál lényeges az is, hogy látszódjon a rendszáma, hogy egyértelmûen beazonosítható legyen.
3. A kárigény bejelentése elõtt még célszerû meglátogatni a javítót is, ahol kérjünk egy legalább anyag- és munkadíj szinten, tételesen megbontott javítási számlát, vagy javítási kalkulációt.

Ahogy arra a KÖBE kárigazgató, Tallárom Tamás is felhívta a figyelmet, egyfajta plusz szolgáltatásként, a biztosító a teljes kár kifizetésével kapcsolatos ügyintézésében is segít. "A Defekt Gumiabroncs, Kátyúkár és Fényszóró biztosítással rendelkezõ ügyfeleinknek nem kell keresgetnie, hogy ki a közút kezelõje, ezt megteszi helyettük a KÖBE, és igény esetén a biztosító által kifizetett kártérítésen túlmutató károk érvényesítésének érdekében is költségmentesen eljár a közútkezelõnél." Így a biztosító jelentõsen megkönnyítheti a balesetet szenvedett ügyfél helyzetét, akinek a biztosítási összeg és a közút kezelõtõl behajtott összegbõl már valóban fedezhetõ az akár több százezer forintot is elérõ kára.