MNB bírság a CIG Pannónia Biztosítónak - frissített
2017.03.22
Az MNB 20 millió forintos bírságot szabott ki a CIG Pannónia Biztosítóra a részére vezérügynöki tevékenységet végzõ társaság felügyeleti biztosításközvetítõi nyilvántartásba való bejelentésének és vezérügynökként való engedélyezésének elmaradása miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott le a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG Pannónia Biztosító), annak Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve – ezzel összefüggésben – a vele együttmûködõ biztosításközvetítõi és kiszervezett tevékenységet végzõ budapesti székhelyû társaság mûködése kapcsán.

A jegybank a vizsgálata nyomán megállapította, hogy a CIG Pannónia Biztosító jogsértõ módon nem tette meg a szükséges bejelentést az MNB számára az adott társaságról annak biztosításközvetítõi felügyeleti nyilvántartásba vételére, s nem szerepeltette azt saját közvetítõi belsõ nyilvántartásában sem. A társaságot a biztosító az MNB elõzetes engedélye nélkül bízta meg vezérügynöki teendõk ellátásával is. Mindezeken túl az MNB célvizsgálata az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet, valamint belsõ szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is megállapított.

Az MNB a feltárt hiányosságok miatt figyelmeztette a biztosítót az azokkal kapcsolatos jogszabályok betartására, kötelezte a jogszabályszerû mûködésre, s 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki.

A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a CIG Pannónia egy, jelentõs üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítõ kapcsán mulasztotta el a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét. A megbízott biztosításközvetítõk felügyeleti regiszterben történõ bejelentése egyebekben is olyan alapvetõ feltétel, melynek elmulasztása kiemelten súlyos jogszabálysértésnek minõsül a biztosítási piac átlátható és biztonságos mûködésének követelménye szempontjából. Enyhítõ körülménynek számított, hogy a CIG Pannóniának az érintett társasággal való jogviszonya részben megfelelt a kiszervezési közjogi szabályrendszerének.

A CIG Pannonia közleményben reagált a bírságára:

"A CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. üzleti stratégiájának megfelelõen a réspiacokra koncentrál, olyan speciális szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek, amelyekhez az átlagosnál összetettebb, fokozottabb törvényi megfelelés szükségeltetik. Miután a Magyar Nemzeti Bank tavalyi évben zajlott célvizsgálata felhívta a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. figyelmét a bejelentési, engedélyezési hiányosságokra az Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve – ezzel összefüggésben – a vele együttmûködõ biztosításközvetítõi és kiszervezett tevékenységet végzõ budapesti székhelyû társaság mûködése kapcsán, a Társaság a hiányosságok pótlását haladéktalanul megkezdte. A vezérügynöki feladatok ellátásához szükséges engedélyre irányuló kérelmet 2016. augusztus 31-én benyújtotta a Felügyelethez, majd 2017. januárjában megkapta a szóban forgó engedélyt.

A Felügyelet határozatában foglaltak végrehajtását tehát Társaságunk már megkezdte és legkésõbb május 31-ig elvégzi. Belsõ szabályzatainkat, folyamatainkat kiegészítjük, a jövõben pedig még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy tevékenységünk, mûködésünk során az összes hiányosságot kiküszöböljük."