A CIG Pannónia elébe megy az MNB elvárásainak
2016.04.05
Az MNB „etikus életbiztosítás” koncepciójához több ponton illeszkedõ termékeket indít a CIG Pannónia Életbiztosító. Elsõként a biztosító egy olyan unit-linked életbiztosítást fejlesztett ki, amely ugyanolyan alacsony költségekkel bír, mint a nyugdíjbiztosítások, és várhatóan ezzel megfelel majd az MNB által tervezett TKM limiteknek is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ben hirdette meg etikus életbiztosítási koncepcióját. Az MNB a biztosítók számára még teljesebb körû ügyféltájékoztatási kötelezettséget szándékozik elõírni, illetve a termékekhez kapcsolódó költségek átláthatóságát és alacsonyabb szintjét várja el. Mindezt a költségtranszparencia elõsegítésével, a befektetésekre vonatkozó technikai szabályok szigorításával, valamint a nyugdíjbiztosításokra vonatkozó ajánlásban foglalt TKM-limitek kiterjesztésével igyekszik majd elérni.

A CIG Pannónia úgy döntött, elébe megy az MNB elvárásainak, és olyan termékek fejlesztését kezdi el, amelyek – bizonyos terméktulajdonságokban - már most igazodnak a majd csak késõbb életbe lépõ, várható szigorításokhoz.

A biztosító április 1-jén már elindította elsõ ilyen, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítási termékét. A Pannónia Esszencia Befektetési Életbiztosítás korlátozott költségeinek köszönhetõen már olyan TKM-szinteket alkalmaz, amelyek alacsonyabbak, mint az MNB által a nyugdíjbiztosítási termékekre meghatározott TKM felsõ határai.