Hiányosságok az UFS Group biztosításközvetítõi szolgáltatásában
2017.03.29
Az MNB összesen 5,4 millió forint bírságot szabott ki az UFS Group Pénzügyi Tervezõ Kft.-re, egyebek közt ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és nyilvántartási hiányosságok, valamint a biztosításközvetítõi megállapodásokat érintõ jogsértések miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le az UFS Group Pénzügyi Tervezõ Kft.-nél (UFS Group Kft.), hogy ellenõrizze a független biztosításközvetítõi, illetve a független pénzpiaci közvetítõi tevékenységre vonatkozó jogszabályi elõírások betartását.

A vizsgálat – amely a 2013. január 1-tõl kezdõdõ idõszakot tekintette át – megállapította, hogy az UFS Group Kft. más biztosítókkal és biztosításközvetítõkkel kötött megállapodásai több esetben a biztosításközvetítõi tevékenységgel, illetve az ügyfélérdekekkel ellentétes kikötéseket tartalmaztak. A társaság nem minden esetben gondoskodott határidõben a közvetítõk személyének MNB felé történõ bejelentésérõl, illetve a közvetítést megelõzõ szakmai képzésérõl. Elõfordult, hogy a közvetítõi tevékenység végzéséhez szükséges egyes személyi feltételek meglétérõl sem gyõzõdött meg szabályszerûen. Emellett ügyféltájékoztatási, panaszkezelési, nyilvántartási, belsõ szabályozási hiányosságok és az ügyfélpénzek kezelését érintõ eljárási hibák is felmerültek a társaságnál.

A jogsértések miatt az MNB a ma közzétett határozatában összesen 5,4 millió forint bírságot szabott ki az UFS Group Kft.-re, egyúttal – határidõ tûzésével – kötelezte, hogy az együttmûködési megállapodásait és belsõ szabályzatait a jogszabályokkal összhangban módosítsa, az ügyféltájékoztatási, nyilvántartási és adatszolgáltatási hiányosságokat szüntesse meg, s a panaszokra mindenkor a jogszabály által elõírt 30 napos határidõn belül válaszoljon. A jegybank elõírta a társaságnak azt is, hogy a közvetítõk személyét érintõ – MNB felé teljesítendõ – bejelentési és szakmai képzési kötelezettségének mindenkor a jogszabálynak megfelelõen tegyen eleget, s a tevékenység végzésének személyi feltételeirõl dokumentumok útján is gyõzõdjön meg.

A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank különös súllyal értékelte, hogy az UFS Group Kft. a biztosítókkal kötött megállapodásaiban a biztosítási alkusz jogállásával kifejezetten ellentétes feladatok ellátását is vállalta, továbbá nem gyõzõdött meg megfelelõen az általa alkalmazott személyek jogszabályi megfelelõségérõl sem, valamint azt, hogy szakmai képzés hiányában is történt közvetítési tevékenység. Súlyosító körülménynek számított a közvetítõkrõl vezetett belsõ nyilvántartás rendkívüli hiányos állapota is. Az MNB kiemelt súllyal vette figyelembe továbbá több fogyasztói panasz megválaszolásának elmulasztását és a panaszkezelési szabályzat alapvetõ hiányosságait is.