Swiss Re: muszáj árat emelniük a biztosítóknak
2023.03.21

2023-ban a teljes infláció várhatóan csökken, de továbbra is emelkedett marad, ami 2022-höz képest némileg enyhíti a biztosítási kárigényekre nehezedő nyomást. Ugyanakkor például a munkaerő és az egészségügyi ellátás esetében a költséginfláció továbbra is magas maradhat. Ezek, valamint az olyan nem gazdasági tényezők, mint a gyakoribb közlekedési balesetek, valószínűleg továbbra is emelkedő kárigényeket eredményeznek, különösen a gépjármű- és a felelősségbiztosítási ágazatban – figyelmeztet legfrissebb jelentésében a Swiss Re.

A magas inflációs környezet sokba került a nem-életbiztosítóknak. A 2022 végén bekövetkezett Ian hurrikán okozta károk hozzájárultak a kárhányad romlásához, de a fő hajtóerő a gazdasági infláció erőteljes növekedése volt. A Swiss Re becslései szerint az infláció önmagában 5-7,5%-kal növelte/növelni fogja a nem-életbiztosítási káresemények költségeit az öt fő piacon 2022-ben és 2023-ban. Az ingatlankárok esetében pedig, amely azonnal reagál az inflációs hatásokra és az építési költségek emelkedésére, becsléseik szerint 6-13%-os növekedés várható a két év alatt, ami magasabb, mint az 5-8%-os díjnövekedési sávnál.

Álláspontjuk szerint az infláció elérte a csúcspontját, de 2023-ban valószínűleg tartósabban fennmarad. Számításaik szerint a kárigények növekedése 2023-ban az infláció mérséklődésével párhuzamosan mérséklődik. A veszteséges területeken a közelmúltbeli szerződési megújítások során bekövetkezett átárazódással párosulva ez enyhítheti a tavalyi biztosítási nyomás egy részét. A biztosítóknak azonban továbbra is fegyelmet kell tanúsítaniuk a díjképzésben és a feltételekben, mivel előrejelzésük szerint az infláció továbbra is hatással lesz számos, a kárigények szempontjából releváns díjképzési kategóriára, például a munkaerő- és orvosi költségekre. Ezeken a területeken az árak továbbra is magasak maradnak.

Az olyan nem gazdasági tényezők miatt, mint például a káresemények gyakoriságának növekedése a gépjármű- és a vagyonbiztosítási ágazatokban, további tarifanövelésre van szükség ahhoz, hogy ellensúlyozza az infláció okozta kárnövekedést 2022-ben. A vagyonbiztosítási díjbevételek Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Királyságban elmaradtak a növekvő kárköltségektől.

A nyolc nagy piacra kiterjedő jövedelmezőségi elemzésük alapján a nem-életbiztosítások átlagos kombinált mutatója a 2021-es 96%-ról 2022-ben 99,3%-ra emelkedett, főként az infláció hatására. A 2023-as évre 98% körüli kombinált mutatók prognosztizálnak, ami közel van a 2019. évi 97,7%-os, COVID-19 előtti szinthez. Az építőiparban a 2022-ben tetőző költségnövekedésnek enyhülnie kell, de történelmi összehasonlításban továbbra is magas marad, mivel az építőipari tevékenység továbbra is erős, és Kína újbóli megnyitása növeli a nyersanyagok iránti globális keresletet. A gépjárműjavítás és -csere költségnövekedése a kulcsfontosságú piacokon enyhülni fog, de még mindig a járvány előtti szintek felett lesz. Ami az egyéb inflációs hajtóerőket illeti, a Swiss Re arra számít, hogy a feszes munkaerőpiacok növelni fogják a béreket, az orvosi eljárások elmaradása pedig növeli az egészségügyi költségeket, ami nyomást gyakorol a baleseti és felelősségbiztosítási üzletágra.

A piaci korrekcióra utaló jelek már jóval az infláció által vezérelt 2022-es kárigény-emelkedés előtt felerősödtek. Mindezek alapján magasabb elsődleges biztosítási díjak valószínűsíthetőek. A biztosítási eredmény javításához 2023-ban tartós kockázatvállalási fegyelemre lesz szükség.