Nyílt levél a G20-nak: a biztosítók nem egyenlõk a bankokkal!
2011.11.03
Nyílt levélben fordult a nemzetközi biztosítási think tank a G20 tagjaihoz, arra kérve õket, hogy vegyék figyelembe a biztosítási iparág sajátosságait a rendszerkockázatra vonatkozó elõírások megalkotásakor.

A Geneva Association levélében arra szólította fel a G20 tagjait, hogy csatlakozzon a Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) hivatalos állásfoglalásához, melyben elismeri, hogy a hagyományos biztosítási tevékenység nem idéz elõ rendszerkockázatot.

A levélben óva intenek a „leegyszerûsített szabályozói válaszoktól”, különösen a banki szabályozás biztosítási szektorra történõ átültetésérõl, amely jelentõsen gyengítené a biztosítási ágazat gazdaságban betöltött szerepét. Több évtized telt el anélkül, hogy a biztosítási tevékenység rendszerszintû pénzügyi válságot okozott volna, amely azt bizonyítja, hogy az ágazat a gazdasági fejlõdés és növekedés motorja tud lenni, különösen hosszú távú befektetési stratégiája miatt. Ez a megállapítás különösen fontos a mostani idõszakban, amikor számos bank jelentõs tõkebevonásra kényszerül – olvasható a levélben.

A Geneva Association arra kérte a G20-at, hogy alaposan és átfogóan értékelje a rendszerszempontból fontos biztosítási intézmények kijelölését, továbbá bírálta a központi bankok jelenlegi „túl laza monetáris politikáját”, amely erodálja a biztosítók, díjbevételek melletti másik kulcsfontosságú jövedelemforrását, azok befektetési hozamait. Egy 100 bázispontos hozamcsökkenés a globális biztosítási iparág számára évi mintegy 226 milliárd dolláros bevételkiesést jelent.