Az egészségügyi cégeket fokozottan fenyegeti a kibertámadás veszélye
2023.03.21

A CyberCube kiberkockázat-elemző szakemberei szerint a nemzetállami kiberfenyegetések elkövetői várhatóan új támadó kiberképességeket alkalmaznak az egyre polarizáltabb világban. További kísérleteket várnak az informatikai ellátási láncok és geopolitikai célpontok veszélyeztetésére, melyek világszerte fokozott mértékben veszik célba a kritikus infrastruktúrák célpontjait.

A kutatás meghatározza azokat a területeket, amelyekre a biztosítási és biztosításközvetítői cégeknek összpontosítaniuk kell, és figyelmeztet arra, hogy az egészségügyben, a művészeti és szórakoztatóiparban, valamint a gyártásban tevékenykedő vállalatok különösen veszélyeztetettek. Az egészségügyi vállalatok különösen alulbiztosítottak, és 2023-ban még több támadásra számíthatnak.

A jelentés azt jósolja, hogy a zsarolóprogramok és zsarolótámadások teljes volumene 2023 első hat hónapjában valószínűleg 2022-hez hasonlóan alakul. Azt is megállapítja, hogy Ukrajnában a kritikus polgári infrastruktúrát fokozottan célba veszik majd.

A jelentés szerint mivel Oroszország egyre nagyobb veszteségekkel néz szembe, a kritikus ukrán polgári infrastruktúra elleni támadások fokozódhatnak. Ez magában foglalja az állami és helyi hatóságok elleni támadásokat is. A kiberbiztonság kritikus fontosságú lesz a polgári élet védelmében, továbbá az ukrajnai energia-, pénzügyi, kommunikációs és létfontosságú szoftverágazatok szempontjából.

A növekvő költségek ellenére a legtöbb kiberbiztosítási ügyfél igyekszik fenntartani vagy növelni jelenlegi kiberbiztosítási fedezetét. Napjainkban ez némi bonyodalmat okoz egy olyan piacon, amelyet továbbra is a korlátozott kapacitás és a megnövekedett kereslet jellemez. Mindazonáltal a kiberbiztosítási piac a stabilizálódás jeleit mutatja – állítja a CyberCube.