Szomorú adatok: a magyarok harmadát az elszegényedés veszélye fenyegeti
2012.02.08
Az uniós népesség közel negyede volt kitéve 2010-ben az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint. Magyarország 30 százalékos kockázati mutatóval az európai „élmezõnyhöz” tartozik.

Az Európai Unió 27 tagállamában összesen 115 millió embert, a teljes lakosság 23,4 százalékát fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés – derül ki az Eurostat által szerdán közölt statisztikákból. Ez azt jelenti, hogy az uniós lakosság közel negyedére ráhúzható a következõ három kritérium legalább egyike: az elszegényedés kockázata a szociális támogatások ellenére; komoly anyagi nélkülözés; és/vagy olyan háztartásokban élnek, ahol nagyon alacsony a munkaintenzitás – írja a BruxInfo.

Az Eurostat adatai szerint 2010-ben az európai lakosság 16 százalékának jövedelme nem érte el azt a szintet, amit az adott országban szegénységi küszöbértéknek tartanak. Az ilyen szegénység kockázatának kitett polgárok aránya Lettországban, Romániában, Bulgáriában és Spanyolországban a legmagasabb, mindenhol 21 százalék. A magyar mutató uniós összehasonlításban kifejezetten jó, 12 százalékos, ami az osztrákok értékével egyezik meg.

A statisztikai felmérés szerint az uniós népesség 8 százaléka szûkölködik anyagi javakban, ami azt jelenti, hogy életkörülményeik nem engedik meg, hogy rendesen fizessék a közületi számlákat, megfelelõ hõmérsékleten tartsák az otthonukat vagy legalább egy hétre lakhelyükön kívül szabadságra menjenek. Itt Bulgária (35%) és Románia (31%) áll a legrosszabbul.

Minden tizedik uniós állampolgár (10%) pedig olyan háztartásban élt, ahol a felnõttek az elõzõ évben teljes munkapotenciáljuk kevesebb, mint 20 százalékát töltötték munkavégzéssel. Az ilyen személyek aránya Nagy-Britanniában és Belgiumban a legnagyobb, 13 százalék.

A három mutató átlaga alapján Magyarországon a népesség 30 százalékának feje felett lebeg Damoklész kardjaként a szegénység fenyegetése vagy a társadalmi kirekesztés. Ennél csak Bulgáriában (42%), Romániában (41%), Lettországban (38%), Litvániában (33%), vagyis mindössze négy uniós tagállamban rosszabb a helyzet. Érdekesség, hogy ugyancsak egy új tagállamban, Csehországban a legkedvezõbb a szegénységi statisztika, ahol a lakosságnak mindössze 14 százaléka kényszerül szembenézni ilyen perspektívával.