Befékezett a kiskereskedelem
2017.04.04
A januári 4,8 százalékos növekedés után februárban mindössze 1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Lassított a magyar kiskereskedelem: az elõzetes adatok szerint februárban 1 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom az elõzõ évhez képest. Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje azt mondta, hogy a visszafogott emelkedésben szerepet játszik a magas bázis, tavaly februárban ugyanis több mint 7 százalékos volt a forgalombõvülés. Emellett hatással lehetett a most februári alacsonyabb tempóra, hogy a múlt év szökõév volt, így a február egy nappal hosszabb volt. 

Az idei kiskereskedelmi adatokból kiderül, hogy 2010-hez képest közel 20 százalékkal nõtt a forgalom. „Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy 2010-ben még nagyon erõs volt a válság hatása, azaz nyomott volt a kiskereskedelmi forgalom. Majd volt a válságnak egy második köre, ami 2012-ben negatív tartományba lökte a kiskereskedelmi forgalmat, amely 2013-ban került emelkedõre” - mondta Németh Dávid. A kiskereskedelmi forgalom tavaly haladta meg elõször a 2006-os szintet. 

A szakember szerint bár a kiskereskedelmi forgalom növekedésben van, nincs kiugró bõvülés. Annak ellenére, hogy a nettó reálbérek folyamatosan emelkednek. Az is látszik, hogy a fizetések emelkedése miatt a lakosság vásárlóereje nõ, de egyelõre ez nem elsõsorban a kiskereskedelemben csapódik le. Ebbõl a szempontból a legfontosabb kérdés, hogyan alakul a lakossági fogyasztás összetétele az idén. A háztartások ugyanis a magasabb jövedelmükbõl például megtakaríthatnak vagy szolgáltatásokat vásárolhatnak vagy akár külföldi utazásra is költhetik a többletet. 

A jelenlegi kilátások alapján Németh Dávid úgy látja, ha következõ egy-két hónapban nem látunk érdemi gyorsulást, akkor el kell búcsúznunk a tavalyi közel 5 százalékos dinamikától, így akár 3 százalékra lassulhat a bõvülés üteme.