Idei csúcsán a kiskereskedelem
2017.07.05
Idei legjobb eredményét érte el a kiskereskedelem májusban. Éves szinten 4 és 5 százalék közötti többletre lehet képest a szektor - írja a K&H az elemzésében.

Májusban 6 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben a nyers adatok szerint, a forgalom alakulásáról pontosabb képet nyújtó naptárhatással tisztított adatok szerint pedig 5,4 százalékos volt a növekedés.

Németh Dávid, a K&H vezetõ elemzõje kiemelte: mind a nyers, mind a naptárhatással korrigált adat a legjobb eredmény ebben az évben, a májust megelõzõ hónapokban ugyanis visszafogottabb volt a növekedést, ezt mutatja az is, hogy az év elsõ öt hónapjában a naptárhatással tisztított adatok alapján 3,5 százalékos volt az éves bõvülés. A szakember szerint májusban a tartós fogyasztási cikkeket is magában foglaló nem élelmiszerek forgalma kiugró volt, 9,8 százalékkal nõtt tavalyhoz képest a naptárhatással korrigált adatok szerint. Ebben a termékkörben legutóbb 2015 júniusában volt hasonló mértékû - 10 százalékos - növekedés. Hozzátette: a kiskereskedelmi adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az utóbbi években több olyan intézkedés volt, amelyek fehérítették a szektort, például az online pénztárgépek és az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenõrzõ Rendszer (EKÁER) bevezetése, valamint a különbözõ termékekre vonatkozó áfacsökkentés. Ezen intézkedések miatt a tényleges kiskereskedelmi forgalom kisebb lehetett, mint, amit a statisztikák mutatnak.

Németh Dávid az elõrejelzését ismertetve azt mondta, a legfrissebb adatok fényében továbbra is 4 és 5 százalék között nõhet az idén a kiskereskedelmi forgalom.