3,5 milliárd dollárra becsülik a törökországi földrengések biztosított kárát
2023.03.23

A zürichi székhelyű PERILS katasztrófabiztosítási adatszolgáltató közzétette első becslését a Törökországot és Szíriát nemrégiben sújtó kahramanmarasi földrengéssorozat iparági káráról, amelyet 3,5 milliárd dollárra becsült.

A 7,8-as erősségű földrengés 2023. február 6-án érte Törökország déli-középső részét a szíriai határ közelében. A földrengés sekély, 10 km-es mélységben, a kelet-anatóliai törésrendszer délnyugati végénél kezdődött. A felszíni törés hossza körülbelül 250 km volt. Az első rengés után 11 perccel egy 6,7-es utórengés következett be.

Kilenc órával később egy másik erőteljes, 7,5-ös földrengés történt  95 km-re északra, egy szomszédos, de különálló törésen, amely szintén a kelet-anatóliai törésrendszeren belül található. Ez a második földrengés 15 km mélységben kezdődött, és körülbelül 90 km hosszú felszíni törést okozott.

Délkelet-Törökország tizenegy tartományát érintette a földrengéssorozat, a legsúlyosabban Hatay, Kahramanmaras, Gaziantep, Malatya és Adiyaman volt érintett.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint több mint 56 900 halálos áldozatról számoltak be, 48 448-ról Törökországban és 8 476-ról Szíriában, míg a becslések szerint 2,4 millió embernek kellett elhagynia otthonát.

A PERILS szerint Törökországban több mint 160 000 épület, amelyben 520 000 lakás található, megsemmisült, megrongálódott vagy le kell bontani, és még több épület részben megrongálódott és javításra szorul.

A Koç Egyetem közgazdasági tanszékének nemrégiben készült tanulmánya a törökországi gazdasági veszteségeket 70-87 milliárd dollárra becsüli. Eközben a Világbank elemzői úgy becsülték, hogy a földrengéssorozat a közvetlen fizikai károk alapján mintegy 34 milliárd dolláros gazdasági költséget fog okozni.

Ami a biztosított károkat illeti, a PERILS szerint a 65,4 milliárd TRY (3,5 milliárd dollár) kár Törökország feljegyzett történelmének legköltségesebb katasztrófaeseménye.

Ez némileg elmarad a Moody's RMS kockázati modellező és a CoreLogic adatelemző cég becsléseitől, amelyek egyaránt 5 milliárd dollárra becsülték a biztosított veszteségeket. Ugyanakkor közel áll a Hannover Re globális viszontbiztosítóéhoz, amely a rengéseket 3,5-4 milliárd dollárra becsülte.

A PERILS megjegyzi, hogy a kárbecslés a törökországi ingatlan üzletágra vonatkozik. Nem tartalmazza a Szíriában bekövetkezett károkat, mivel erre a régióra a cég tevékenysége nem terjed ki.

Bár a törökországi biztosítási ágazat védelmet kínál az ilyen események pénzügyi következményei ellen, a biztosítási lefedettség továbbra is alacsony, vagy a megvásárolt fedezeti limitek messze az újjáépítési költségek alatt vannak – tette hozzá a Perils.

A cég várakozásai szerint a kahramanmarasi földrengéssorozat piaci veszteségének aktualizált becslése 2023. májusában, azaz három hónappal az eseményt követően áll majd rendelkezésre.