30 milliárd dolláros biztosított kárérték 2016 elsõ felében
2016.07.22
Az elõzetes értékek alapján 2016 elsõ félévében mintegy 98 milliárd dollárra rúgott a globális értelemben vett gazdasági kárérték, ebbõl 30 milliárd dollárt tesz ki az a rész, amire volt biztosítási fedezet. 2011 óta ez a legnagyobb mért érték.

A biztosított kárérték aránya harminc százalék körül alakult, ami valamivel a 10 éves átlag (28%) felett teljesített, ám ez leginkább annak volt köszönhetõ, hogy a káresemények jelentõs része a magasabb biztosítási penetráció jellemezte Egyesült Államok területén következett be: az összesített kárérték 47 százaléka ezt az országot sújtotta.
Gazdasági szempontból nézve a legköltségesebb kártípusnak a földrengés bizonyult, a teljes kárérték harmadát kitéve (34 milliárd dollár), ráadásul ennek legnagyobb részéért két esemény, az április 14-i és 16-i Kumamoto régiót sújtó rengései voltak felelõsek. Biztosítói perspektívából a viharok okozták a legnagyobb veszteséget, a biztosított kárérték mintegy 42 százalékát kitéve (12,3 milliárd dollár). A viharos idõjárás leginkább az USA-t sújtotta, leginkább a kiterjedt jégesõ, a viharos széllökések és a tornádók pusztítottak, Texas állam a teljes, Amerikában mért biztosított kárérték 55 százalékából részesült.
A várakozások az év hátralévõ részére sem jósolnak sok jót. Az idei évben számolni kell az úgynevezett La Niña (az El Nino ellenpárja) hatással is számolni kell, ezek az évek pedig mindig a legdrágábbak közé számítanak.

A teljes jelentés az alábbi linken olvasható, angol nyelven: Global Catastrophe Recap: First Half of 2016