Tavaszkezdet: érdemes felkészülni a vadbalesetekre
2023.03.27

A hétvégi óraátállítással a csúcsforgalom inkább a szürkület időszakába tolódik, amikor sok vadállat indul táplálékszerzésre. Ez fokozott ütközésveszélyt jelent.

A biztosítók általában azt tanácsolják az autósoknak, hogy az elkövetkező hetekben fokozottan figyeljenek a vadállatokra. Áprilisban és májusban nagyobb a vadbaleset kockázata, mint az év bármely más időszakában. Az előrelátó vezetés segít elkerülni, hogy a vadak mellett elhaladva veszélybe sodorjuk magunkat és másokat.

A járművezetők vezessenek óvatosan az erdős szakaszokon és a mezők szélén, különösen a reggeli órákban és a szürkületben, és mindig legyenek készen a fékezésre. Az alacsonyabb sebesség és az éberség csökkenti a féktávolságot és azt az erőt, amellyel az úttestre ugró vad az autónak csapódik.

A távolsági fényszórók elvakítják az állatokat, és megállásra késztetik őket - a járművezetőknek ezért le kell tompítaniuk a fényeket és fékezniük kell, ha vadállatokat látnak az úton. A dudával általában el lehet ijeszteni az állatokat. Ha az ütközés nem kerülhető el, a kormánykerék stabilan tartásával teljes fékezést kell alkalmazni. A kockázatos kitérő manőverek nem tanácsosak. Egy másik autóval vagy fával való ütközés ugyanis általában veszélyesebb, mint egy vadállattal való ütközés.

Évente több mint 17000 vadon élő állatot ér baleset 

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint szinte évről évre több vad hullik el gépjárművel történő ütközés következtében a magyarországi utakon. 2021-ben közel 7500 nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, vaddisznó) elütés történt a magyarországi utakon, de több mint 5600 mezei nyúl is gépjárművel való ütközésben hullott el.

Forrás: Vadgazdálkodási Adattár

Helyes magatartás egy vadbaleset után

  1. Biztosítsa a baleset helyszínét: Kapcsolja be a vészvillogókat és állítson fel figyelmeztető háromszöget.
  2. Értesítse a rendőrséget és a vadásztársaságot.
  3. Ha lehetséges, ne nyúljon a sérült vagy elpusztult állathoz. Az állat mentése, elszállítása a vadásztársaság feladata.
  4. Készítsen fényképeket a baleset helyszínéről, az állatról és a járműről. Ez segíteni fogja a kárigény gyors feldolgozását.
  5. A vadásztársaság állítson ki vadbaleseti igazolást, jegyzőkönyvet.
  6. A káreseményt mihamarabb jelentsük a biztosítónál, mielőtt a vadnyomokat eltüntetik, vagy a járművet megjavítják.

Így biztosítják a vadbaleseteket

A vadak által a saját autóban okozott károkat a biztosító akkor téríti meg, ha a gépjármű rendelkezett teljes körű casco-biztosítással. A legtöbb biztosítónál a vaddal történő ütközés töréskárnak minősül, amelyre a teljes körű casco biztosítások kiterjednek. Emellett van olyan biztosító, amelynél köthető önálló biztosítás is a vaddal történő ütközés miatti töréskárra, másutt pedig kgfb-biztosítási kiegészítő nyújt fedezetet balesetben résztvevő gépjárműben keletkezett károkra.