Otthoni balesetek – hasznos tippek egyedül élőknek
2023.04.03

Az egyedül élőknek, vagy az egyedül elő hozzátartozókkal rendelkezőknek biztosan megfordult már a fejében, hogy mi történne velük egy esetleges rosszullét vagy baleset után. Fontos is ezeket a helyzeteket számításba venni, és tisztában lenni a teendőkkel, egy tanulmány szerint ugyanis  az egyedül élő embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy csípőtörés esetén meghalnak, mint a társukkal együtt élőknél. Az Oslói Egyetem kutatói szerint az egyedül élő férfiaknál több mint 30 százalékkal, a nőknél pedig 20 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy csípőtörés következtében meghalnak.

Mérd fel a rád leselkedő veszélyeket

Az életkorod, az egészségi állapotod, napi tevékenységeid, de még az otthonod adottságai hatással vannak arra, hogy milyen veszélyekre érdemes felkészülni egyedül élőként. Egyeseknek az elesés jelenti a legnagyobb veszélyt, másoknak a vágással, égéssel járó sérülésekre érdemes felkészülniük, a krónikus betegeknek pedig egy hirtelen fellépő, heves rosszullétre. Mindezek alapján érdemes fejben végig gondolni a szükséges óvintézkedéseket.

Készíts egy listát a vészhelyzeti telefonszámokról

A 112-őt könnyű felidézni, bármilyen is stresszes vagy. De mi a helyzet az orvosod telefonszámával? Vagy a fontos hozzátartozókéval? Egy balesetet követően a kortizolszint megemelkedik, így még a korábban megjegyzett számokat is könnyen elfelejtheted.

Állíts össze egy listát a sürgősségi telefonszámokról, mentsd el ezeket a mobiltelefonodba, és tedd ki a hűtőre, vagy az íróasztal fiókodba. Írd hozzá a szomszédok, a helyi kórház és a vízművek számait, hogy értékes időt takaríts meg, ha valami baj történik.

Aktiváld a virtuális asszisztensedet

Egy kéznél lévő elsősegélycsomag jó kezdet, de az is, ha aktiválod kedvenc virtuális asszisztensedet. Siri, Alexa - ezek mind képesek hangutasításra megadott elérhetőségeket tárcsázni helyetted, ha nem tudsz felkelni, mozogni vagy megtalálni a telefonodat.

Barátkozz a szomszédokkal

Ha egyedül élsz, különösen hasznos jó viszonyt kialakítani a szomszédokkal. Ha baj történik, előfordulhat, hogy rájuk vagy utalva. Az is stratégiai fontosságú, hogy tudd a szomszédjaid keresztnevét, így segítségükért kiálthatsz, ha bajban vagy!

Légy hozzáférhető

Hiába jön a segítség, ha a zárt bejárati kapu, a bereteszelt biztonsági rács és a bejárati ajtók miatt elérhetetlen maradsz. Fontold meg egy kis kulcstároló széf felerősítését valahol az ingatlan külső oldalán. Ezek alapvetően kicsi, de strapabíró tárolóedények, amelyekbe tartalékkulcsokat helyezhetsz el, és amelyekhez csak pin-kóddal lehet hozzáférni. Sokat segít, ha a mentőszolgálatnak nem kell betörnie egy ajtót, hogy kimenthessen.

Ha krónikus betegségben (pl. epilepszia, súlyos allergia) szenvedsz, vagy az életkorod indokolja, megfontolandó egy azonosító karkötő, vagy segélyhívó viselése, felszerelése, amely azonnal felhívja az ellátó személyzet, vagy akár az elsősegélyt nyújtó szomszéd figyelmét a rosszullétre.

Ha bekövetkezik a baj

Ha baleset vagy heves rosszullét ér, miközben egyedül vagy, a legfontosabb, hogy próbáld megőrizni a hidegvéredet. Ha nincs lehetőséged mentőt hívni, vagy értesíteni a hozzátartozóidat, próbáld meg felhívni magadra a figyelmet. Fontos, hogy szakszerűen ellásd a sérülést, és szükség esetén orvoshoz fordulj.

Köss balesetbiztosítást

Balesetet követhet elhúzódó kórházi tartózkodás, rehabilitáció, ezekkel járó bevételkiesés. Ha mindezt egyedül kell finanszíroznod, akár komoly anyagi próbatétel is lehet. Egy balesetbiztosítás komoly segítség lehet.