Meddig tarthat a kirobbanó építési kedv Magyarországon?
2017.04.15
Meredek emelkedõn van a lakásépítési kedv Magyarországon. A legfrissebb KSH-adatok szerint az 2017. elsõ két hónapjában összesen 1514 lakóingatlan építésére adtak ki engedélyt, ami 60 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos idõszakához képest. “Még jelentõsebb a növekedés a múlt év elsõ két hónapjához képest, ha az alapterületet nézzük. Idén ugyanis a társasház-építésekre kiadott engedélyek alapján 313 ezer négyzetméter épülhet, ami 88 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Összességében az engedélyek alapján jelentõs bõvülés várható” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje, aki utalt arra is, hogy tavaly jelentõs, 19 százalékos hanyatlást elkönyvelõ építõipari is magára talált: az év elsõ két hónapjában 17 százalékkal nõtt a termelés, a szerzõdésállomány pedig 117 százalékkal nõtt.

Béremelések vs. lakáspiac

Bár a lakásépítési kedv tehát az engedélyek száma alapján fokozódik, ami azért sem meglepõ, mert - az ingatlan.com friss elemzése szerint - az idén márciusban tavalyhoz képest országos szinten 23 százalékkal többen kerestek új lakást, a fõvárosban pedig 20 százalékkal nõtt a kereslet éves szinten. “A lakásépítési engedélyek száma azonban nem jelenti azt, hogy ennyi lakás 1-2 éven belül meg is épül. Ugyanis a lakásfejlesztéseknek gátat szab az építõipart sújtó munkaerõhiány” - értékelte a lakáspiaci helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje.

Szerinte a munkaerõhiányra rövid távon a bérek emelése jelent megoldást. “A jelek szerint a lakásfejlesztõk a munkaerõhiány okozta költségnövekedést folyamatosan építik be az új lakások áraiba.” A lakópark.ingatlan.com adatai szerint a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára például csak január óta 4 százalékkal 614 ezer forintra emelkedett, ami a kereslet növekedése mellett a fejlesztõk magasabb költségszintjével magyarázható. „Az eladásra meghirdetett projektek 3-4 százaléka esetében pedig már az átadási határidõ is kitolódott egy-egy negyedévvel.” – tette hozzá a szakértõ.

Az ingatlan.com elemzésébõl az is kiderül, hogy tavaly áprilishoz képest az új lakások kínálata Budapesten 50 százalékkal nõtt. Balogh László szerint a fokozott kereslet, valamint a munkaerõhiány miatti béremelések eredményeként az új lakások ára mind Budapesten, mind a nagy vidéki városokban emelkedõ pályán maradhat. “A folyamatosan emelkedõ árak miatt az újlakás-vásárlóknak nem érdemes kivárni, viszont az elõszerzõdés megkötése elõtt érdemes minél több információt begyûjteni mind a lakásról mind pedig a beruházásról. Célszerû rákérdezni a fejlesztõnél, hogy melyik kivitelezõ cég fogja felépíteni a lakásokat, és az õ referenciáiknak is utánanézni.” - tette hozzá az ingatlan.com szakembere.

2019 lesz a vízválasztó

A szakértõ a hosszabb távú kilátásokról szólva azt is elmondta, hogy a jelenlegi fokozott lakásépítési kedv a következõ 2-2,5 évben fennmaradhat. Fontos azonban, hogy a jelenlegi szabályok szerint 2019 végéig van érvényben a lakásépítésekre vonatkozó kedvezményes - 5 százalékos - áfakulcs. Ha ezt követõen visszaugrik a normál szintre, akkor az egyrészt az új lakások árait is drasztikusan megemelheti, ami a kereslet visszaesésével járhat. Ha pedig a beruházok - a tavalyi áfacsökkentéshez hasonlóan – az áfaemelés hatásait is benyelik, és nem növelik az árakat, akkor azzal a saját nyereségességük csökken. Bármelyik forgatókönyv valósulna is meg a kedvezményes áfakulcs megszûnése esetén, az jelentõsen visszavetheti a beruházók lakásépítési kedvét.