A pénz nyomában Budapesten
2017.04.19
Ahol a pénz lakik címmel pénzügytörténeti sétákat indít a BUPAP Sétamûhely a Budapesti Értéktõzsde segítségével és támogatásával a fõvárosban április 21-tõl.

A program résztvevõi a belváros szívében a Szabadság tértõl a Vörösmarty térig követik a pénz hajdani "lakóhelyeit". A vendégek betekintést nyerhetnek a Budapesti Értéktõzsde jelenlegi székházába, az Elsõ Pesti Hazai Takarékpénztár egykori székhelyére, valamint a Vigadó épületébe is. A programot a szervezõk egyéni vendégeknek és céges csoportoknak is ajánlják, de kiváló kiegészítõje lehet a középiskolai tananyagnak is - tájékoztatták az MTI-t.

Az elsõ, bemutató sétát április 21-én, pénteken rendezik. Kizárólag ezen a napon láthatja a nagyközönség a kereskedési napokat indító tõzsdei csengõt, amelyet meg is szólaltatnak. A New York-i tõzsde csengõjének másolatát ajándékként kapta meg a hazai társintézmény abból az alkalomból, hogy 1990. június 21-én a rendszerváltás után újra "üzemelt a parkett", azaz megnyílt a modern kori magyar tõzsde. 

A programon szó esik a börzékrõl, a bank- és hitelintézetek, biztosítók szerepérõl és különös termékeirõl, például a lánykiházasítási biztosításról. A résztvevõk bejárják a pénzügyi negyednek ma is otthont adó belvárost, a Monarchia idejébõl származó épületeket megismerve megismerkednek a korai kapitalizmus mûködésével. A sétát Dani Gabriella közgazdász és idegenvezetõ vezeti.