Súlyos összegre rúghatnak az USA időjárási biztosítási veszteségei
2023.04.13

Az év eleje óta az Egyesült Államokban igen nagy számban fordultak elő heves időjárási jelenségek (jégeső, viharos széllökések és tornádók). Az első negyedév március 31-i zárásáig a NOAA vihar-előrejelző központja 138 tornádót erősített meg, ami a 3. legtöbb tornádó, amit 1950 óta egy 24 órás időszakban feljegyeztek.

A BMS iVision 2023 első negyedévére vonatkozó elemzése szerint az idén szokatlanul sok heves időjárási eseményt tapasztalt néhány terület az Egyesült Államokban.

Költséges negyedévet zárt amerikai biztosítási ágazat

Kétségtelen, hogy az amerikai biztosítási ágazat első negyedéve meglehetősen költséges lesz. A biztosítási ágazat már egy ideje küzd az új normális helyzethez történő alkalmazkodással, hiszen az éghajlatváltozás által generált veszteségek mára rendszeresen meghaladják az évi 100 milliárd dollárt.

A természeti katasztrófákból eredő biztosított károk 2022-ben mintegy 120 milliárd dollárt tettek ki, amelynek nagy része az időjárással kapcsolatos volt a Munich Re által összeállított adatok szerint.

2023 első negyedévében a súlyos időjárás okozta - a jégesőből, tornádóból és viharos széllökésekből eredő - biztosított károk becslések szerint 7 és 9,5 milliárd dollár közöttiek.

A legfőbb károkat várhatóan a márciusban bekövetkezett három, 1 milliárd dollárt meghaladó értékű tornádó esemény okozta, amelyek óriási területeket érintettek.

Tekintve, hogy a biztosítási ágazat már most is a fokozott infláció korszakában van, a fogyasztói árindexszel korrigált első negyedévi amerikai súlyos időjárási károk úgy tűnik, hogy elérik vagy megközelítik az eddigi rekordot.

Súlyos időjárási biztosítói veszteségek az USA-ban, Forrás: BMS

A súlyos időjárás okozta veszteségek nagysága attól függ, hogy hol következik be a súlyos esemény, és mekkora a teljes kitettség, amelyre hatással van. A jégeső továbbra is az éves amerikai viharkárok elsődleges oka. A média figyelme mégis mindig a jelentős hatású tornádókra irányul, amelyek a legtöbb biztosítási portfólió esetében a legnagyobb veszteségeket okozzák.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a tavaszi heves időjárási szezon hogyan fog alakulni, a BMS úgy véli, hogy még több súlyos időjárási esemény fog bekövetkezni.